Cadangan Wanita Umno untuk pindaan perlembagaan diterima - Shahrizat - Berita Semasa | mStar

Cadangan Wanita Umno untuk pindaan perlembagaan diterima - Shahrizat

Diterbitkan: Isnin, 12 Oktober 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Cadangan pergerakan Wanita Umno supaya lebih ramai pemimpin wanita di semua peringkat diberi tempat untuk memilih pemimpin parti, terutama pemimpin utama diterima Jawatankuasa Usul Umno.

Ketua Pergerakan Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata cadangan itu yang merupakan antara tiga cadangan yang dikemukakan oleh pergerakan itu adalah bagi mengarusperdanakan kepimpinan wanita dalam Umno induk.

Beliau amat berterima kasih kepada Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak, dan Timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin serta Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien yang merupakan Pengerusi Jawatankuasa Usul kerana menerima cadangan Wanita yang akan turut dibentangkan pada perhimpunan agung khas Umno Khamis ini.

Cadangan Wanita Umno itu ialah wanita diberi pengiktirafan apabila satu tambahan tempat diberi secara lantikan di peringkat Majlis Tertinggi, bahagian dan cawangan, katanya pada sidang berita di sini hari ini.

"Jika dahulu Presiden boleh melantik ahli Majlis Tertinggi seramai 12 orang tetapi kini ia bertambah kepada 13 orang iaitu khusus kepada wanita dan begitu juga di peringkat cawangan dan bahagian.

"Jika cadangan pindaan Perlembagaan diterima dalam Perhimpunan Agung Khas, 22,500 perwakilan wanita dari peringkat cawangan, bahagian dan Majlis Tertinggi akan berpeluang dan diberi tanggungjawab penting dalam memilih pucuk pimpinan parti dan menentukan hala tuju masa hadapan Umno," katanya.

Cadangan lain yang dikemukakan oleh pergerakan itu ialah meminta penghapusan sistem kuota dan dengan penghapusan sistem kuota, tiada ruang patut diberi kepada mana-mana pihak untuk mencemarkan imej Umno. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan