BN Kelantan akui Kelantan mundur - Berita Semasa | mStar

BN Kelantan akui Kelantan mundur

Diterbitkan: Khamis, 8 Oktober 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA BAHARU: Barisan Nasional (BN) Kelantan mengakui Kelantan masih mundur berbanding dengan negerinegeri lain di Malaysia berikutan kegagalan kerajaan negeri melaksanakan pembangunan sebagaimana dijanjikan pada pilihan raya tahun lepas.

Setiausaha BN negeri, Datuk Mohd Alwi Che Ahmad berkata berbanding dengan Terengganu, Kelantan ketinggalan dari segi infrastruktur dan insaniah kerana kerajaan negeri lebih mengutamakan politik dari kebajikan rakyat.

"Semua orang tahu dan nampak bila sebut pembangunan di Kelantan, kerajaan negeri menyediakan peruntukan terlalu sedikit untuk itu, ini disebabkan tidak ada duit," katanya ketika diminta mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yaasin semalam, berhubung kegagalan Pas memerintah Kelantan setelah 20 tahun menerajui negeri ini, di sini, hari ini.

Timbalan Presiden Umno itu berkata kepimpinan BN sudah terbukti apabila meletakkan Malaysia antara negara yang maju di dunia selepas memerintah negara selama 50 tahun, sedangkan Kelantan terus mundur dengan kadar kemiskinan tertinggi.

Alwi yang juga Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan berkata kerajaan negeri perlu mengubah sikap dengan mengambil pendekatan berdasarkan janjijanji yang dibuat pada pilihan raya sebagaimana terdapat di dalam manifesto.

"Apa yang dibuat oleh kerajaan negeri, agak sukar untuk dikatakan berjaya, sekadar Kolej Islam Sains dan Teknologi (Kist) dan Maahad Tahfiz di Pulau Chondong kita tidak nafilah," katanya.

Beliau berkata dari segi pendidikan yang berjaya hanya pelajar dan ibu bapa pelajar itu sendiri bukannya kerajaan Pas Kelantan kerana usaha yang dilakukan oleh pelajar terbabit.

"Kita tengok sekolahsekolah agama rakyat, apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri? Masih seperti dahulu, kita tidak nafi dengan kejayaan pelajar dalam bidang pelajaran, tetapi itu usaha pelajar itu sendiri," katanya.

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kok Lanas itu juga berkata di bidang pertanian yang diwarwarkan oleh Pas sebelum pilihan raya lepas juga tidak berjaya apabila sehingga kini Kelantan masih mengimport makanan terbesar dalam negara.

"Dengan kata lain, Kelantan tidak berjaya sekalipun memerintah beberapa tahun lagi, malah terus ketinggalan sekiranya tiada usaha dilakukan bagi memastikan janji itu terlaksana," katanya. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan