Makkal Sakti alternatif atau sekadar tekanan kepada MIC?

Diterbitkan: Rabu, 7 Oktober 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pelancaran parti politik, Makkal Sakti, pada Sabtu ini menimbulkan tanda tanya dalam kalangan masyarakat India tentang kemungkinan wujudnya agenda tertentu di sebalik penubuhannya.

Lantas reaksi orang ramai, terutamanya kaum India, ialah sama ada Makkal Sakti akan menjadi parti alternatif atau sekadar mahu mendorong perubahan dalam MIC yang sejak 63 tahun lepas mewakili komuniti itu.

Dr S Sivamurugan, penganalisis politik di Fakulti Sains Sosial, Universiti Sains Malaysia (USM), berpendapat penubuhan parti politik baru seperti Makkal Sakti tidak boleh dianggap sebagai parti alternatif kepada MIC.

"Tak mungkin ada parti dapat menggantikan MIC tetapi Makkal Sakti boleh menjadi parti alternatif bagi menyelesaikan masalah kaum India yang gagal ditangani oleh MIC," katanya.

Sivamurugan berkata Makkal Sakti boleh berfungsi sebagai platform untuk memujuk dan mengumpulkan parti komponen India lain seperti Barisan Progresif India (IPF) dan Parti Progresif Penduduk (PPP) yang enggan bekerjasama dengan MIC tetapi menyokong Barisan Nasional, agar dapat menyumbang kepada kemajuan masyarakat India.

"Jika parti-parti politik India bekerjasama mereka dapat membantu 30 peratus rakyat India yang berada di bawah garis kemiskinan. Mereka boleh sama-sama bantu mendapatkan pekerjaan kepada generasi muda, bantuan pendidikan kepada pelajar India dan memberikan bantuan kebajikan bagi yang memerlukan," katanya.

Satu tinjauan rambang Bernama di Jalan Brickfields dan Lebuh Ampang, dua kawasan di ibu negara yang popular dalam kalangan kaum India untuk membeli-belah, mendapati reaksi yang hampir serupa.

Ada yang mengakui bahawa MIC merupakan parti yang memperjuangkan hak kaum India untuk tempoh yang lama, namun kini tidak disukai disebabkan oleh gelagat beberapa pemimpinnya.

"Kemarahan masyarakat India adalah terhadap kepimpinannya dan bukan terhadap parti berkenaan," kata S.Thiagarajah, 40, bekas guru yang kini menjalankan perniagaan sendiri.

M.Alice, 58, pula berharap kehadiran Makkal Sakti akan menimbulkan kesedaran dalam kalangan pemimpin-pemimpin MIC yang sebelum ini bersikap sambil lewa melaksanakan tanggungjawab mereka.

"Kini mereka akan bangun dari tidur dan mula sedar tentang pentingnya sokongan rakyat India terhadap parti itu, jika tidak mereka akan terus lupakan tanggungjawab mereka, sedangkan rakyatlah yang menjadi kunci kepada jawatan yang disandang oleh mereka kini," katanya.

M.Nanthini, 33, seorang pegawai syarikat swasta, berpendapat saingan daripada parti baru adalah baik untuk MIC.

"MIC adalah parti utama mewakili masyarakat India, dan ia akan wujud selama-lamanya. Namun, sebagai satu pilihan, kita perlukan sebuah parti lain supaya MIC sentiasa akan memberikan perkhidmatan terbaik kepada kaum India," katanya.

S.Tamilmagan, seorang pekerja swasta, pula berkata MIC memang berjasa kepada masyarakat India tetapi parti itu tidak bersatu.

"Jadi, jika ada sebuah parti baru yang boleh menyatukan semula kaum India, apa salahnya?" katanya.

P.Ganesh, 23, pelajar kolej swasta tempatan berkata, kemunculan Makkal Sakti sedikit sebanyak akan dapat menyedarkan pemimpin MIC untuk berubah. BERNAMA

iklan

Video

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 2:13 PM

Selepas Setahun Amira Othman 'Tidur'

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Isnin, 20 November 2017 7:37 PM

Pakatan Dalam Misteri - Tun M

Isnin, 20 November 2017 2:30 PM

Karier Tak Rosak - Fezrul khan

Isnin, 20 November 2017 9:00 AM

#BiziBody: Nabila Razali Simpan Foto Aedy Ashraf?

Ahad, 19 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Cikgu Meera - Oh Sayangku

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Kolumnis

iklan

Iklan