Susulan gempa bumi Padang: 4,000 dipercayai terperangkap di bawah tanah runtuh - Berita Semasa | mStar

Susulan gempa bumi Padang: 4,000 dipercayai terperangkap di bawah tanah runtuh

Diterbitkan: Ahad, 4 Oktober 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PADANG (Indonesia): Semua kampung yang terletak di zon gempa bumi di Indonesia telah musnah akibat tanah runtuh, dengan pasukan penyelamat sedang bertungkus-lumus menjejaki 4,000 orang yang dipercayai masih terperangkap di kawasan bencana itu.

Tahap kerosakan akibat gempa bumi dengan magnitud 7.6 itu kini meningkat dengan tumpuan kini kepada beratus kampung yang terletak di kawasan bukit di luar Padang, bandar dengan sejuta penduduk yang paling teruk dilanda bencana itu.

Wartawan AFP yang menjelajah ke kawasan pesisir di kepulauan Sumatera hingga yang dikelilingi pergunungan menemui sejumlah rumah yang musnah di atas jalan-jalan yang curam dan empat kampung didapati telah tertimbus.

Ketua delegasi Indonesia bagi Persekutuan Palang Merah Antarabangsa dan Persatuan Bulan Sabit Merah, Bob McKerrow berkata, gambar-gambar antena menunjukkan tahap kerosakan yang berlaku di kawasan terpencil yang bergunung-ganang.

Katanya, beratus-ratus kampung berada dalam zon bencana dan penduduk beberapa kampung yang dilawati dilaporkan telah terbunuh dan mengalami kecederaan teruk serta memerlukan rawatan.

Pasukan penyelamat asing dengan anjing pengesan dan peralatan infra merah telah ditugaskan untuk membantu krew kecemasan Indonesia.

"Kami menganggarkan kira-kira 3,000 hingga 4,000 orang masih terperangkap atau tertimbus di bawah runtuhan," kata Penyelaras Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu di Indonesia, El-Mostafa Benlamlih. AFP

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan