Selcat: Tiada tindakan disiplin ke atas Hasan, kata Timbalan Presiden PAS - Berita Semasa | mStar

Selcat: Tiada tindakan disiplin ke atas Hasan, kata Timbalan Presiden PAS

Diterbitkan: Ahad, 27 September 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

NILAI: PAS pusat yang akan mengadakan mesyuarat khas Selasa ini tidak bercadang untuk mengambil tindakan disiplin ke atas Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr. Hasan Mohamed Ali berhubung isu Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan DUN Selangor (Selcat).

Sebaliknya, pucuk kepimpinan parti itu hanya akan mendapatkan penjelasan lanjut daripada Hasan iaitu Exco kanan Kerajaan Negeri Selangor, yang terus dengan pendiriannya mempertikaikan tatacara Selcat yang ditubuhkan oleh kerajaan negeri Pakatan Rakyat tahun lalu.

Pendirian ini dinyatakan oleh Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa ketika ditemui di sini sebentar tadi.

Malah Nasharudin juga berkata, pandangan beberapa pihak bahawa Hasan harus dikenakan tindakan bukan menunjukkan ada usaha mahu menjatuhkan beliau.

Ia cuma perbezaan pandangan yang wujud di kalangan pemimpin negeri dan pusat, katanya.

"Saya tidak melihat kepada keperluan sampai ke peringkat itu kerana bagi saya Datuk Hasan memberikan pandangan beliau tentang perlunya prosedur Selcat diperbaiki.

"Bagi saya memberikan pandangan sebegitu tidaklah sampai perlu diambil tindakan disiplin.

"Penjelasan, ya... kami akan minta penjelasan (daripada Hasan) tentang apa sebenarnya perkara yang berlaku," kata beliau kepada pemberita sempena Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri dekat di sini petang ini.

Dalam PAS, katanya, usaha ke arah diambil tindakan disiplin perlu melalui beberapa proses.

"Dalam konteks ini, saya secara peribadi tidak melihat kepada keperluan untuk diambil tindakan disiplin," katanya.

Sehubungan itu, Nasharudin menambah, beliau telah pun memperoleh maklumat dan penjelasan daripada beberapa pihak termasuk Hasan sendiri.

"Daripada penjelasan tersebut, ingin saya menyatakan bahawa dalam hal yang berlaku dalam isu berkaitan dengan Selcat, tidak timbul sebarang isu hendak keluar daripada Pakatan... kita berpegang teguh kepada keputusan muktamar PAS di Ipoh (tahun lalu) dan di Shah Alam (Jun lalu) untuk memperkukuhkan Pakatan.

"Insya-Allah kita akan berdepan dengan segala isu yang timbul di hadapan kita dengan semangat Pakatan yang telah kita bina sekian lama," katanya.

Ketika pendirian itu diberikan, Hasan pula sedang mempengerusikan mesyuarat Badan Perhubungan PAS Selangor di Shah Alam bermula pukul 3 petang tadi. Malah, malam tadi beliau mempengerusikan mesyuarat tiga jam Dewan Harian PAS Selangor.

Esok Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim akan mempengerusikan mesyuarat tiga penjuru bagi membincangkan isu berkenaan.

Selcat adalah satu institusi yang telah ditubuhkan bersama oleh parti komponen Pakatan untuk mengurus tadbir negeri Selangor.

"Apa yang berlaku adalah satu isu disebabkan salah faham... sebenarnya apa yang berlaku hanylah cadangan daripada Datuk Hasan supaya prosedur terhadap perkara-perkara berkaitan dengan Selcat diperbaiki, bukannya beliau cadangkan agar ia dirombak.

"Bagi saya apabila beliau cadangkan agar diperbaiki prosedurnya, bagi saya tidak menjadi masalah.... mungkin caranya digambarkan dalam media menyebabkan demikian rupa," kata Nasharudin lagi.

Nasharudin memberitahu, PAS sentiasa berusaha untuk meningkatkan kerjasama dengan penjawat jawatan awam.

Kata beliau, PAS akan mengadakan mesyuarat Dewan Harian pusatnya bagi membincangkan isu itu dan pemilihan bakalnya untuk pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Bagan Pinang, Negeri Sembilan.

Mesyuarat akan diadakan di Seremban.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan