Dr Mahathir tidak patut campur tangan pemilihan calon BN - Samy Vellu - Berita Semasa | mStar

Dr Mahathir tidak patut campur tangan pemilihan calon BN - Samy Vellu

Diterbitkan: Sabtu, 19 September 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu meminta bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad supaya tidak campur tangan dalam pemilihan calon Barisan Nasional (BN) untuk pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang bulan depan.

"MIC yakin dengan kebijaksanaan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) dan Timbalan Perdana Menteri (Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga pengarah pilihan raya BN) dalam memilih calon yang betul untuk kerusi itu.

"Perdana Menteri mempunyai kewibawaan untuk memilih seseorang yang mampu membawa kemenangan kepada BN. Hanya Perdana Menteri mempunyai kata putus mengenai siapa yang patut jadi calon," kata Samy Vellu kepada Bernama semasa diminta mengulas kenyataan Dr Mahathir semalam.

Bekas perdana menteri itu dalam temu bual dengan Bernama berkata Tan Sri Mohd Isa Samad tidak patut diletakkan sebagai calon bagi kerusi itu kerana beliau pernah digantung daripada Umno selama tiga tahun dari Jun 2005 atas dakwaan terbabit dengan politik wang.

Dr Mahathir berkata imej Umno akan terjejas kerana dianggap tidak serius dalam memerangi politik wang sekiranya masih meletakkan mereka yang sudah didapati bersalah dalam rasuah politik sebagai calon.

Beberapa cawangan Umno dan Umno Bahagian Teluk Kemang dikatakan telah mencadangkan nama Isa kepada pucuk pimpinan BN untuk dipertimbangkan sebagai calon bagi pilihan raya kecil itu.

Penamaan calon bagi pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang ditetapkan pada 3 Okt dan pengundian pada 11 Okt. Kerusi itu kosong berikutan kematian penyandangnya Azman Mohammad Noor dari BN pada 4 Sept.

Samy Vellu juga berkata Dr Mahathir tidak patut campur tangan dalam setiap pilihan raya kecil kerana pendapat beliau telah "menjejaskan" jentera pilihan raya BN semasa pilihan raya kecil berkenaan.

"MIC akan akur dengan siapa sahaja yang dipilih oleh Perdana Menteri, yang juga pengerusi BN. Dr Mahathir tidak sepatutnya campur tangan dalam terlalu banyak perkara yang mungkin meletakkan BN dalam keadaan sukar," katanya. BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan