Kes liwat Anwar: Keputusan lucutkan kelayakan pendakwaan ditangguh esok - Berita Semasa | mStar

Kes liwat Anwar: Keputusan lucutkan kelayakan pendakwaan ditangguh esok

Diterbitkan: Selasa, 15 September 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Keputusan bagi permohonan semakan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk melucutkan kelayakan keseluruhan pasukan pendakwaan berhubung perbicaraan kes liwatnya ditangguhkan sehingga petang esok.

Hakim Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas), Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin menetapkan keputuan tersebut di dalam kamar semasa prosiding hari ini.

Peguam yang mewakili Anwar, R. Sivarasa berkata hakim menangguhkan keputusan tersebut bagi membolehkan beliau meneliti hujahan-hujahan yang telah dikemukakan oleh pihak pendakwaan dan pihak pembelaan.

"Beliau memerlukan lebih sedikit masa untuk menimbang hujahan-hujahan yang telah dibuat oleh semua pihak dan sebab itu beliau tangguhkan keputusan sehingga esok... itu apa yang kami diberitahu.

"Malah hakim juga berkata isu yang dibangkitkan bukan isu biasa... ini adalah isu yang unik sedikit, beliau mahu lebih masa untuk memikirkan apa yang telah dihujahkan di hadapan beliau sebelum ini," katanya kepada media di sini hari ini.

Anwar memfailkan permohonan untuk melucutkan kelayakan keseluruhan pasukan pendakwaan dalam kes liwatnya pada 11 Ogos lalu, dengan menyebut alasannya sebagai "sama seperti mempersenda keadilan".

Beliau menamakan Peguam Cara 1 Datuk Idrus Harun, Peguam Cara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden, para Timbalan Pendakwa Raya Datuk Nordin Hassan, Mohamad Hanafiah Zakaria, Wong Chiang Kiat, Shamsul Sulaiman dan Noorin Badaruddin, Pendakwa Raya dan Kerajaan sebagai responden.

Anwar menyatakan tindakan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail, dalam menandatangani sijil Seksyen 418A, jelas menunjukkan hakikat yang beliau adalah orang yang bertanggungjawab bagi keadaan "main tarik tali dan manipulasi oleh pihak pendakwaan mengikut kehendaknya."

Antara lain, beliau memohon diisytiharkan pasukan pendakwaan yang mengendalikan kes liwatnya tidak layak untuk mewakili Pendakwa Raya dan/atau menjalankan prosiding atau rayuan terhadapnya.

Anwar, 62, dituduh meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan, 24, di sebuah kondominium di Bukit Damansara di sini pada 26 Jun tahun lepas.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan