Umno Terengganu masih mampu pertahan negeri - Hishammuddin - Berita Semasa | mStar

Umno Terengganu masih mampu pertahan negeri - Hishammuddin

Diterbitkan: Sabtu, 5 September 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SETIU: Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata Barisan Nasional (BN) masih berada pada landasan terbaik untuk mempertahankan kerajaan Terengganu walaupun Umno negeri menghadapi masalah dalaman.

Hishammuddin, yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, berkata keyakinannya itu bersandarkan kepada kedudukan Umno negeri itu yang bertambah baik berbanding sebelum ini disebabkan sekumpulan wakil rakyat BN tidak sehaluan dengan Menteri Besar Datuk Ahmad Said.

"Memang tidak dinafikan ada satu, dua perkara yang perlu ditangani. Namun kedudukan Umno Terengganu kini jauh lebih baik berbanding sebelum (kemelut politik) ini," katanya ketika ditemui pemberita pada majlis gotong royong membina wakaf di pantai Kampung Penarik di sini semalam.

Turut hadir, Menteri Besar Datuk Ahmad Said yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri dan bekas Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Ketua Umno Bahagian Besut.

Hishammuddin berkata di negeri lain, Umno turut menghadapi beberapa masalah namun dengan bantuan daripada pucuk pimpinan parti, kemelut yang timbul dapat diselesaikan.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang bersedia menjadi orang tengah dalam menyelesaikan masalah dalaman Umno Terengganu.

"Saya berterima kasih sangat jika Timbalan Perdana Menteri sendiri boleh membantu menyelesaikan satu, dua perkara (dalam Umno Terengganu) manakala yang lain, saya dan Menteri Besar boleh selesaikan.

"Ini kita akan buat cara kitalah...senyapsenyap dan berhubung terus dengan personaliti pemimpin tertentu," katanya.

Kelmarin, selepas mengadakan pertemuan dengan pemimpin empat peringkat Umno Terengganu di Hulu Terengganu, Muhyiddin menawarkan diri membantu Hishammuddin bagi menyelesaikan kemelut membabitkan sekumpulan wakil rakyat BN yang tidak sehaluan dengan Menteri Besar itu.

Ditanya mengenai sebahagian besar wakil rakyat BN yang tidak hadir pada perjumpaan dengan Muhyiddin, Hishammuddin berkata perkara itu berlaku disebabkan terdapat tiga acara berasingan yang melibatkan Timbalan Perdana Menteri di negeri itu, semalam.

"Semalam ada tiga program iatu mesyuarat dengan empat peringkat Umno Terengganu, majlis berbuka puasa serta solat Isyak dan terawih. Saya dapat laporan, hampir kesemua mereka hadir pada setiap satu program yang diadakan itu.

"Memang kita lihat begitu ketara pada mesyuarat empat peringkat Umno apabila ramai daripada mereka tidak hadir. Tetapi program kedua dan ketiga mereka ada, jadi itu bukan menjadi petanda (Umno Terengganu berpecah)," katanya.

Hishammuddin bersama ahmad dan pemimpin Umno negeri yang lain mengambil inisiatif untuk turun padang menyelami dan bermesra dengan rakyat dengan menyertai program "Semarak Tganun Kite" di Kampung Penarik, bermula malam kelmarin.

Pada program yang berakhir semalam, pemimpinpemimpin Umno menjadi anak angkat kepada beberapa penduduk kampung dan mereka bersahur di rumah keluarga angkat masingmasing selain terlibat dengan aktiviti membina wakaf.

"Saya sangat seronok dan tak boleh lupa apabila menjadi anak angkat kepada Mak Teh di Kampung Penarik. Banyak cerita menarik yang mereka lalui.

"Walaupun kehidupan Mak Teh tidak selesa seperti orang biasa, dia dalam keadaan yang cukup gembira, jauh lebih senang daripada orang kaya," kata Hishammuddin. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan