Satu lawan satu di DUN Permatang Pasir - Berita Semasa | mStar

Satu lawan satu di DUN Permatang Pasir

Diterbitkan: Isnin, 17 Ogos 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SATU LAWAN SATU.... Calon PAS, Salleh Man (kiri) bersalaman dengan calon Barisan Nasional, Rohaizat Othman (kanan) selepas menyerahkan borang pencalonan masing-masing di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), Bukit Mertajam di Pulau Pinang hari ini.
SATU LAWAN SATU.... Calon PAS, Salleh Man (kiri) bersalaman dengan calon Barisan Nasional, Rohaizat Othman (kanan) selepas menyerahkan borang pencalonan masing-masing di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), Bukit Mertajam di Pulau Pinang hari ini.

BUKIT MERTAJAM: Pilihan raya kecil kerusi Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir - yang diwarnai kebimbangan jangkitan influenza A(H1N1) dan suasana bulan Ramadan bermula hujung minggu ini - menyaksikan saingan satu lawan satu antara musuh tradisi - BN dan PAS.

Hanya calon mewakili dua parti itu yang menyerahkan borang penamaan calon apabila sesi serah borang selama sejam ditutup 10 pagi tadi.

Tiga orang telah membayar deposit setakat semalam. Malah sehingga pagi tadi ada yang menyebut kemungkinan akan ada empat calon termasuk BN dan PAS yang akan bertanding kali.

BN diwakili oleh Setiausaha Umno Permatang Pauh, Rohaizat Othman manakala PAS pula Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Mohd. Salleh Man.

Status bahawa calon kedua-dua parti itu layak membawa cabaran pada pilihan raya ini, yang keempat di bahagian Permatang Pauh dalam tempoh 18 bulan lalu - diumumkan satu setengah jam kemudian. Selepas selesainya proses penamaan calon, BN dan PAS masing-masing menjanjikan saingan sengit dengan mengambil kira senario politik semasa.

BN mahu mengambil peluang daripada perubahan persepsi positif rakyat terhadap kerajaan pimpinan Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak selaku Perdana Menteri manakala PAS, anggota komponen Pakatan Rakyat pula mahu mempertahankan satu-satunya kerusi miliknya dalam DUN di Pulau Pinang ini. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menerima 15 bantahan iaitu 13 daripada PAS terhadap Rohaizat manakala BN mengemukakan dua bantahan ke atas Salleh.

Bagaimanapun tiada apa-apa bantahan berkaitan dengan isu salah guna wang membabitkan bekas firma guaman Rohaizat - yang menjadi isu dibangkitkan oleh PAS semasa bantahan, kata Setiausaha SPR, Ngah Senik.

"Perkara itu tidak disentuh," katanya.

Antara bantahan yang dibangkitkan berkaitan dengan status pekerjaan, kata beliau.

Misalnya PAS mempertikaikan pekerjaan Rohaizat yang disebutkan sebagai ahli perniagaan dalam borang penamaan calon sedangkan media melaporkan beliau seorang peguam syarie dan penasihat undang-undang.

Pegawai Pengurus Pilihan Raya, Roslan Yahya ketika mengumumkan status nama calon di pekarangan Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) berkata, pihaknya menerima 15 bantahan tetapi semuanya ditolak.

"Dengan itu, hanya dua calon bertanding iaitu Rohaizat Othman dari Barisan Nasional dan Mohd. Salleh Man dari PAS," katanya di pekarangan IBKN, di hapan pemimpin-pemimpin kanan BN dan Pakatan.

ROMBONGAN IRINGAN KECIL

Kira-kira 8,000 orang penyokong mengiringi calon BN dan PAS, kata Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Wira Ayub Yaakob.

"Jumlah ini lebih kecil daripada angka yang kami telah jangkakan. Ini petanda baik dan berharap jumlah itu akan berkurangan selepas ini," katanya.

Borang penamaan calon BN diterima pukul 9.03 pagi manakala calon PAS berbuat demikian tiga minit kemudian.

SUASANA PROSES PENAMAAN CALON

KAMARUL HILANG PELUANG

Pakar motivasi Kamarul Ramizu Idris yang sebelum ini menyatakan hasrat untuk bertanding mengubah 'fikiran' pada minit-minit terakhir.

Beliau tiba di IBKN bersama pencadang dan penyokongnya pukul 9.50 pagi dan menemui wartawan di khemas calon Bebas sebelum ke dewan penamaan calon,

Walaupun beliau memasuki dewan penamaan calon kira-kira empat minit sebelum 10 pagi tetapi tidak menyerahkan borang.

"Saya masuk dewan tetapi terus ke tandas. Apabila saya keluar dari tandas saya dapati pegawai-pegawai SPR keluar dan dapati masa untuk serah borang sudah berakhir," kata beliau kepada wartawan.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar ketika dihubungi mStar Online memberitahu, Kamarul memang telah memasuki ke dewan penamaan calon tetapi tidak mengemukakan borang penamaan calon.

"Dia ubah fikiran," katanya.

Kamarul pernah bertanding pada pilihan raya kecil Bukit Gantang dan Penanti.

Walaupun gagal menyerahkan borang Kamarul terus berada di khemah yang dikhaskan untuk calon Bebas sehingga Roslan mengumumkan nama calon-calon yang sah bertanding.

Terdahulu rombongan penyokong iringan calon PAS tiba di kawasan berhampiran IBKN kira-kira 8.20 minit pagi.

Kira-kira 10 minit kemudian calon PAS, Salleh memasuki kawasan pekarangan IBKN bersama beberapa pemimpin Pakatan.

Ia disusuli dengan rombongan BN hampir 15 minit kemudian, yang diketuai oleh Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

ELAK A(H1N1)

Tinjauan mStar Online mendapati, buat pertama kali ini dalam pilihan raya negara khususnya pilihan raya kecil dengan lebih 70 peratus hadirin memakai topeng perlindungan pernafasan. Termasuklah calon BN, Rohaizat.

Kakitangan perubatan dan kesihatan juga ditempatkan di IBKN, antara lain mengedarkan topeng perlindungan pernafasan dan memberi khidmat nasihat berkaitan A(H1N1).

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan