Saya tetap bantu SPRM dalam siasatan - Wong - Berita Semasa | mStar

Saya tetap bantu SPRM dalam siasatan - Wong

Diterbitkan: Sabtu, 15 Ogos 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pembantu khas seorang exco Selangor, Wong Chuan How, berkata beliau akan pergi ke ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Putrajaya selepas pulih daripada kecederaan kakinya.

Katanya adalah menjadi kewajipan beliau sebagai rakyat untuk bekerjasama dengan manamana pegawai pihak berkuasa berhubung sebarang dakwaan.

"Saya bukan penjenayah walaupun saya ditahan oleh SPRM. Saya akan terus membantu SPRM dalam siasatan dan memberi sebarang bukti atau keterangan," katanya kepada pemberita di ibu pejabat DAP di sini hari ini.

Semalam, Wong, pembantu kepada ahli exco Selangor Ronnie Liu, ditahan oleh SPRM bagi membantu siasatan berhubung salahguna peruntukan Dewan Undangan Negeri (DUN) membabitkan 235 projek bernilai hampir RM500,000.

Sebelum ditahan, keadaan menjadi kecoh apabila Wong, 50, bergelut dengan sekumpulan pegawai SPRM ketika menghampiri kereta SPRM untuk dibawa ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya.

Wong mendakwa pegawai SPRM sengaja menolaknya dan mengalami kecederaan di bahagian kaki sebelum mendapatkan rawatan di Hospital Serdang.

Beliau mendakwa tiga pegawai SPRM yang cuba menahannya semalam tidak memperkenalkan diri mereka dan beliau terpaksa membuat laporan polis di Balai Polis Sungai Pelek atas sebab keselamatan.

"Mereka sombong dan tidak memperkenalkan diri, tiada lencana atau pakaian seragam. Mereka juga enggan memberitahu nama dan hanya mengambil gari dan cuba tangkap saya.

"Saya hanya mahu memboloskan diri dan beritahu mereka bahawa saya mahu membuat laporan polis...jadi saya bergelut dengan mereka untuk melepaskan diri, katanya.

Sementara itu, pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang mendakwa SPRM mempunyai lebih kuasa berbanding polis apabila menahan orang tanpa melakukan siasatan.

"Wong tidak pernah ingkar penahanan...kenapa dia ditahan tanpa siasatan. Anda (SPRM) perlu menyiasat terlebih dahulu, selepas puas hati orang tersebut salah kerana rasuah, kemudian anda tangkap dia," katanya.

Oleh itu, Lim, iaitu Ahli Parlimen Ipoh Timur, menggesa ahli Lembaga Penasihat SPRM, membincangkan penggunaan kuasa yang keterlaluan oleh pegawai SPRM dalam menangani isu itu. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan