Label Anwar pengkhianat: Tidak akan minta maaf, kata Muhyiddin - Berita Semasa | mStar

Label Anwar pengkhianat: Tidak akan minta maaf, kata Muhyiddin

Diterbitkan: Selasa, 4 Ogos 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan beliau telah menerima notis daripada peguam yang mewakili Datuk Seri Anwar Ibrahim, menyatakan Ketua Pembangkang itu mahu menyaman beliau bagi memfitnah tetapi sama sekali tidak akan memohon maaf.

"Ya, saya sudah menerima surat peguam itu. Saya juga telah mengarahkan peguam saya untuk mengambil tindakan yang sesuai.

"Saya tidak akan minta maaf kerana saya tidak berbohong semasa membuat kenyataan itu," kata Muhyiddin dipetik Bernama.

Berikutan perhimpunan bantah ISA di ibu negara Sabtu lalu, Muhyiddin telah melabelkan Anwar sebagai pengkhianat.

Berikutan itu, Anwar mahu Muhyiddin memohon maaf secara terbuka dan jika gagal berbuat demikian, beliau akan menyaman Timbalan Perdana Menteri bagi memfitnah.

Semasa diminta mengulas ruangan lidah pengarang Utusan Malaysia hari ini yang menggesa orang Melayu supaya tidak menjadi penakut, beliau berkata akhbar itu berhak untuk membuat ulasannya sendiri.

"Mungkin, mereka (Utusan Malaysia) berpendapat banyak pihak sedang mencabar hak orang Melayu dan rajaraja Melayu. Namun apa pun, kami tidak mahu sebarang kejadian tidak diingini di negara ini.

"Saya berharap kenyataan-kenyataan yang dibuat tidak bersifat perkauman. Kita telah merdeka lebih 50 tahun dan hidup secara aman.

"Kita saling menghormati di antara satu sama lain. Mencabar antara satu sama lain tidak baik untuk negara. Saya tidak menyebelahi manamana pihak tetapi sekadar memberi ingatan kepada semua orang.

"Banyak kenyataan yang dibuat bermotifkan politik. Kita perlu melindungi keamanan dan kestabilan negara... ini yang penting," kata Muhyiddin dipetik Bernama selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kebangsaan Antara Kementerian Mengenai Pandemik Influenza A (H1N1) di sini.

Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden Umno memberitahu, perhimpunan anjuran pembangkang bagi membantah ISA itu bertujuan untuk memprovokasi polis supaya menggunakan ISA yang membenarkan penahanan tanpa perbicaraan.

"Polis sedang mengendalikan perkara itu. Mereka boleh ambil apa juga tindakan yang mereka rasa sesuai (terhadap penganjur perhimpunan itu) tetapi sesetengah orang mahu memprovokasi polis untuk memastikan mereka ditahan di bawah ISA.

"Kemudian, mereka boleh kata "Lihat, kan saya dah kata'. Perdana Menteri sendiri telah memberikan jaminan yang akta itu akan disemak, dan kami sedang dalam proses menyemaknya.

"Pentadbiran kerajaan sekarang telah membebaskan banyak orang yang ditahan di bawah akta itu. Tiada sebab untuk mengadakan perhimpunan itu, sebenarnya.

"Ia bermotifkan politik," katanya.

JAMINAN

Beliau berkata, oleh kerana jaminan telah diberikan oleh pemimpin tertinggi kerajaan, tidak perlulah bagi pembangkang mengadakan perhimpunan dan perarakan di jalan raya di Kuala Lumpur untuk memperjuangkan isu itu.

"Perlu beri peluang bagi akta itu dipinda, walaupun ia mungkin mengambil masa. Baru empat bulan perdana menteri memegang jawatan itu.

"Kami perlu merundingi semua pihak relevan bagi memastikan pindaan dilakukan dengan betul. Pembangkang hanya perlu bersabar sedikit.

"Hakikat yang kami mahu menyemak akta itu menunjukkan yang kami responsif terhadap kehendak rakyat.

"Tetapi pembangkang mempergunakan ini untuk faedah mereka sendiri. Demonstrasi tidak akan menyelesaikan sebarang masalah. Kita ada Parlimen dan kerajaan dipilih oleh majoriti.

"Terdapat pelbagai saluran untuk menyuarakan rasa tidak puas hati tetapi demonstrasi bukan satu daripadanya, lebih-lebih lagi selepas perdana menteri memberikan jaminan yang akta itu akan disemak," kata Muhyiddin.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan