Himpunan ISA: Magaran yakin dapat kumpul 70,000 - Berita Semasa | mStar

Himpunan ISA: Magaran yakin dapat kumpul 70,000

Diterbitkan: Jumaat, 31 Julai 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Kurang 48 jam sebelum perhimpunan dua puak yang masing-masing pro dan anti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) Sabtu ini, Majlis Gabungan NGO Pembela Negara (Magaran) yakin seramai 70,000 penunjuk perasaan akan bersama mereka.

Magaran merupakan kumpulan yang mahu ISA dikekalkan.

Penasihat Undang-undang Magaran, Mohd Khairul Azam Abdul Aziz berkata, maklum balas yang diperolehi sehingga hari ini, kira-kira 50,000 penyokong kumpulan itu dari Lembah Klang akan turut serta pada Sabtu ini.

"Kawasan Lembah Klang sahaja kita dah ada kira-kira 50,000 penyokong dan kita juga anggarkan kira-kira 20,000 penyokong dari luar iaitu dari seluruh negara akan bersama-sama dengan kita," katanya kepada mStar Online.

Sabtu ini Magaran merancang untuk mula berkumpul di tiga kawasan iaitu di Masjid Negara, Padang Merbok dan Pasar Seni sebelum bergerak ke Dataran Merdeka.

Mereka kemudiannya akan menuju ke Istana Negara bagi menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong yang antaranya menyatakan sokongan terhadap ISA.

Sementara itu, kumpulan anti-ISA - GMI turut akan berkumpul di tiga lokasi iaitu di kompleks membeli-belah SOgo, Masjid Negara dan Masjid Jamek.

Dari tiga lokasi berkenaan, penyokong GMI akan bergerak serentak menuju ke Istana Negara bagi menyerahkan 'Deklarasi Rakyat' kepada Yang di-Pertuan Agong.

Mengulas mengenai pendirian GMI yang bertegas mahu meneruskan perhimpunan pada Sabtu ini, Mohd Khairul berkata Magaran juga tidak akan berganjak dengan pendirian mereka.

"Pergi jahanam dengan GMI...kami tak takut dengan mereka.

"Mereka nak berhimpun, kami pun akan berhimpun, kami juga ada hak untuk berhimpun, apa nak jadi...jadilah.

"Saya minta supaya pihak polis juga akan bersikap adil, jika saya ditangkap, atau mana-mana penyokong kami ditangkap, ketua mereka juga perlu ditangkap," katanya tegas.

Ditanya sama ada kumpulan mereka akan turut disertai oleh mana-mana parti politik, beliau berkata majoriti penyokong Magaran terdiri daripada NGO dan individu yang mahu ISA dikekalkan bagi menjamin keselamatan negara.

"Kita tak dibayangi dengan mana-mana parti politik, semua yang berada di belakang kita ialah mereka yang mahu ISA dikekalkan dan menyokong jika ada pindaan berhubung beberapa perkara dalam akta tersebut," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan