Tiada keputusan kenaikan tarif elektrik dibuat hari ini - Najib - Berita Semasa | mStar

Tiada keputusan kenaikan tarif elektrik dibuat hari ini - Najib

Diterbitkan: Rabu, 22 Julai 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata tarif baharu elektrik akan dikaji dengan mendalam berikutan harga gas yang semakin meningkat.

"Tiada keputusan dibuat hari ini. Jadi segalanya masih status kuo," katanya.

Bercakap kepada pemberita di Jabatan Perdana Menteri di sini hari ini, Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, peningkatan harga gas itu menyebabkan Petronas terpaksa menanggung subsidi dalam jumlah yang sangat besar setiap tahun.

Katanya kesemua peruntukan yang digunakan oleh Petronas untuk menampung subsidi tersebut seharusnya boleh disalurkan kepada kerajaan bagi membiayai pelbagai projek dan memenuhi keperluan rakyat.

"Harga gas semakin meningkat dan Petronas terpaksa mengeluarkan RM6.4 bilion setiap tahun. Wang itu boleh disalurkan kepada kerajaan untuk dibelanjakan ke atas pelbagai projek dan untuk rakyat, tapi ia perlu digunakan untuk pelbagai subsidi," katanya.

Beliau menyatakan demikian ketika ditanya mengenai kenaikan baru tarif elektrik berikutan kenyataan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Peter Chin Fah Kui bahawa kertas kerja mengenai kenaikan itu akan dibentangkan kepada kabinet pada Rabu.

Peter Chin pada 17 Julai lepas berkata keputusan mengenai tarif baru elektrik dijangka berkuat kuasa mulai bulan depan jika kertas kerja mengenainya diluluskan oleh kabinet pada Rabu.

Menurutnya, kenaikan itu yang melibatkan keseluruhan pengguna elektrik dalam negara termasuk pihak komersil dan pengguna biasa telah mendapat kelulusan daripada Majlis Ekonomi Negara.

Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Berhad (TNB) Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh pula dilaporkan berkata kenaikan tarif elektrik hanya akan dilaksanakan sekiranya kerajaan menaikkan harga gas.

Kenaikan itu, menurut Che Khalib, adalah untuk menampung harga kos sekiranya harga bahan api itu meningkat.

Sehubungan itu, Perdana Menteri meminta agar tiada sebarang spekulasi dibuat mengenai perkara itu kerana segalanya masih dalam pertimbangan kerajaan.

"Saya tidak tahu..kami tidak tahu (kenaikan tarif elektrik). Jangan buat spekulasi apa-apa," katanya.

Dalam perkembangan lain, Najib yang baru menyelesaikan lawatan kerja selama empat hari ke Arab Saudi berkata beliau telah mencadangkan supaya syarikat telekomunikasi Maxis disenaraikan semula di Bursa Malaysia.

Penyenaraian itu katanya akan meningkatkan kecairan di dalam pasaran dan menarik perhatian lebih ramai pelabur untuk melabur di dalam syarikat yang berpegangan kukuh.

"Mereka (pelabur) memiliki pegangan yang kukuh untuk melabur dalam syarikat yang ditadbir dan diurus dengan sistematik. Saya harap ia akan menjadi kenyataan dalam masa yang terdekat," katanya.

Maxis dikeluarkan dari senarai Bursa Malaysia secara rasmi pada 25 Jun 2005 berikutan proses penswastaan syarikat telekomunikasi itu oleh Binariang GSM Sdn Bhd.

Sementara itu, ketika mengulas mengenai desakan negara-negara Asean supaya Myanmar memberikan kerjasama yang lebih menyeluruh untuk negara itu segera melaksanakan proses demokrasi, Najib berkata Malaysia dan Myanmar masih berbincang mengenai perkara itu.

"Kita masih berunding dengan Myanmar agar pelaksanaan yang lebih serius dapat dilaksanakan," katanya. BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan