Kerajaan tidak bercadang kembalikan sekolah aliran Inggeris

Diterbitkan: Selasa, 7 Julai 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran tidak bercadang untuk menukar aliran persekolahan yang sedia ada sekarang kepada aliran Inggeris, Dewan Negara diberitahu Selasa ini.

Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Wee Ka Siong berkata kementerian yakin aliran persekolahan yang dilaksana kini masih relevan dan melaluinya kerajaan berupaya melahirkan modal insan berkualiti selaras dengan Dasar Pendidikan Negara serta kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

"Kementerian sentiasa berusaha meningkatkan tahap penguasaan bahasa Inggeris di kalangan murid dan penyemakan semula kandungan sukatan pelajaran selaras dengan hasrat untuk mengemaskini kurikulum sukatan persekolahan telah dilaksanakan," katanya menjawab soalan Senator Ng Fook Heng pada Persidangan Dewan Negara di sini.

Wee berkata pengajaran bahasa Inggeris di setiap sekolah adalah mengikut kurikulum yang diselaraskan oleh Bahagian Perkembangan Kurikulum.

"Bagi memastikan keberkesanan proses pengajaran dan pembelajaran, bilangan waktu mengajar yang diperuntukkan bagi mata pelajaran ini adalah sama bagi semua sekolah," katanya.

Beliau berkata kementerian turut melaksanakan pelbagai program dan aktiviti bahasa Inggeris di setiap sekolah bagi membolehkan murid menguasai bahasa itu serta mampu bersaing di peringkat antarabangsa.

Peranan pemimpin masyarakat juga penting dalam memberi kesedaran kepada ibu bapa dengan menyediakan bahan-bahan bacaan dalam bahasa Inggeris sama ada di rumah atau di perpustakaan desa, katanya. BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Jumaat, 17 November 2017 2:00 PM

Pesawat Dedah Punca Menyepi

Jumaat, 17 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Hyper Act - Kasih

Khamis, 16 November 2017 2:00 PM

“Kalaulah Diberi Watak Utama...” - Riz Amin

Khamis, 16 November 2017 9:05 AM

Tak Tipu! Rawang Bypass Memang Gayat

Khamis, 16 November 2017 9:00 AM

Sufi Tak Mampu Tolak Haqiem Rusli

Rabu, 15 November 2017 9:00 AM

Bakat Mafarikha Tersia-sia Enam Tahun

Selasa, 14 November 2017 2:00 PM

Nasi Kandar 3 Jam!

Selasa, 14 November 2017 9:00 AM

“Penat..Tapi Best!” - Nad Zainal

Kolumnis

iklan

Iklan