Gugur kes liwat Anwar: Pemuda Umno Kelantan buat laporan polis - Berita Semasa | mStar

Gugur kes liwat Anwar: Pemuda Umno Kelantan buat laporan polis

Diterbitkan: Selasa, 7 Julai 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA BHARU: Pergerakan Pemuda Umno Kelantan hari ini membuat laporan polis terhadap Suara Keadilan berhubung kenyataan yang dikeluarkan akhbar itu yang disifatkan satu penghinaan terhadap institusi mahkamah dan institusi perundangan negara.

Laporan itu dibuat oleh Ketua Pergerakan Pemuda Umno Kelantan Anuar Safian di Balai Polis Kota Baharu pada 11.15 pagi berhubung laporan bertajuk "Tiada Bukti: Pemuda Pakatan Rakyat desak pertuduhan Anwar digugur segera."

Bercakap kepada pemberita kemudian, Anuar, yang diiringi kira-kira 20 anggota Pemuda Umno, berkata kenyataan yang disiarkan akhbar terbabit pada 30 Jun dan 7 Julai 2009 yang menggesa agar pertuduhan liwat terhadap Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim digugurkan adalah seperti memperlekehkan martabat serta institusi kehakiman dan perundangan negara.

"Kes itu sepatutnya diserahkan sepenuhnya kepada keadilan dan ketelusan badan dan institusi kehakiman negara," katanya.

Anuar berkata penyerahan memorandum kepada wakil Peguam Negara di Putrajaya yang dilakukan pihak terbabit juga secara terang-terangan telah mencabar kewibawaan institusi kehakiman negara sedangkan proses perbicaraan kes liwat itu dijadualkan bermula 8 Julai ini.

Justeru, katanya Pemuda Umno memohon polis menjalankan siasatan terhadap akhbar Suara Keadilan, Angkatan Muda Keadilan, Dewan Pemuda PAS dan Pemuda Sosialis berikutan kenyataan yang disiarkan itu. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan