Pemuda PKR lancar kempen Kejam sempena kes liwat Anwar - Berita Semasa | mStar

Pemuda PKR lancar kempen Kejam sempena kes liwat Anwar

Diterbitkan: Ahad, 5 Julai 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Angkatan Muda Keadilan (AMK) merancang untuk menggerakan 5,000 penyokongnya di Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur Rabu ini sempena perbicaraan kes liwat kedua Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sehubungan itu, AMK petang ini melancarkan Gerakan Rakyat Tolak Konspirasi Jahat Terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim (Kejam).

"Kejam akan menggerakkan usaha menyatakan solidariti ke atas Datuk Seri Anwar dan akan menyebar luas fakta-fakta dan bukti-bukti alibi yang sekali gus membuktikan bahawa konspirasi ini tidak lain hanyalah satu usaha mengekang kemaraan rakyat," kata Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mohd. Akin pada sidang media selepas pelancaran kempen Kejam di sini.

"Kejam tidak ditubuhkan semata-mata berasaskan sentimen politik, tetapi bersandarkan kepada fakta perundangan yang bersifat impirikal yang secara langsung membuktikan bahawa konspirasi kes liwat kedua ini adalah satu usaha politik kotor dan terdesak oleh Umno-BN.

"Pembuktian demi pembuktian telah pun dikemuka dan diperoleh, namun perencanaan jahat ini kelihatan berupaya menghasilkan keputusan yang memenangkan mereka dengan kerjasama daripada institusi perundangan dan polis yang telah pun membuktikan profesionalisme yang mencurigakan sepanjang proses penyiasataan dan perbicaraan awal kes ini berjalan," katanya.

Ketika ditanya bukankah gerakan Rabu ini satu perhimpunan haram, Shamsul Iskandar, kes Anwar adalah perbicaraan terbuka yang semua orang boleh hadir.

"Kami hendak berhimpun di kawasan mahkamah secara aman, saya tidak ajak untuk mencetuskan huru-hara, kita hendak ajak rakyat menyatakan sokongan kepada Anwar.

"Saya yakin polis tidak akan membuat sebarang tangkapan, perhimpunan kami ini bukan haram tapi halal," katanya.

Anwar, 62, dituduh meliwat bekas pembantunya, Mohamad Saiful Bukhari Azlan, 23, di Unit 11-5-1, Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun tahun lepas.

Kes itu ditetapkan untuk perbicaraan mulai 8 Julai ini di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Mohamad Zabidin Mohd Diah.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan