Selangor catat kes tertinggi keganasan rumah tangga - Berita Semasa | mStar

Selangor catat kes tertinggi keganasan rumah tangga

Diterbitkan: Selasa, 30 Jun 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Selangor mencatat kes keganasan rumah tangga paling tinggi di kalangan negeri lain apabila merekod 102 kes sepanjang tahun lepas dan 60 kes sehingga Mac tahun ini.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata Pulau Pinang pula mencatat jumlah kes kedua tertinggi iaitu sebanyak 64 kes tahun lepas dan 22 kes sehingga Mac lepas.

"Mengikut perangkaan, 90 peratus daripada mangsa kes adalah wanita dan beberapa langkah telah dilaksanakan untuk melindungi dan membantu mangsa keganasan rumah tangga," katanya menjawab soalan Mohsin Fadzli Samsuri (PKR-Bagan Serai) di persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Shahrizat berkata salah satu sebab keganasan rumah tangga berlaku ialah terdapat anggapan sama ada dari kaum lelaki mahupun wanita, bahawa tiada kesaksamaan gender.

"Dalam penyelidikan yang telah dijalankan oleh pakar, sebab lain keganasan juga berlaku kerana satu pihak merasakan beliau boleh menguasai pihak yang lain, malangnya wanita juga yang jadi mangsa," katanya.

Sehubungan itu, katanya, kementerian itu akan memulakan program kesaksamaan gender untuk memberi pendedahan kepada kaum wanita dan lelaki.

"Kementerian juga mengadakan program, antaranya mempergiatkan program advokasi bagi menjelaskan mengenai hak mendapatkan perlindungan, membantu mangsa membuat laporan polis serta memberi perlindungan sementara kepada mangsa yang memerlukan tempat selamat," katanya.

Kepada soalan seterusnya Mohsin Fadzli sama ada kementerian tersebut bercadang untuk mewujudkan Mahkamah Keluarga bagi menyelesaikan masalah rumah tangga dengan cepat seperti kes gantung tidak bertali serta diganggu suami secara mental dan diberi katakata kesat, Shahrizat berkata kementeriannya akan meminda Akta Keganasan Rumah Tangga 1994 tidak lama lagi.

"Kementerian sedang mengambil langkah untuk meminda beberapa peruntukan yang ada untuk mengambil kira keskes seperti yang diutarakan oleh Yang Berhormat tadi.

"Kita sudah berada di peringkat akhir di mana maklum balas yang dikutip akan dibawa ke Kabinet untuk meminda akta ini supaya isu yang dibawa oleh Yang Berhormat akan diberi perhatian dan implementasi akta ini akan lebih efektif dan efisien," katanya. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan