A(H1N1): Kehadiran pelajar di sekolah memuaskan - Berita Semasa | mStar

A(H1N1): Kehadiran pelajar di sekolah memuaskan

Diterbitkan: Isnin, 29 Jun 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Jalan Davidson di sini yang dibuka semula kelmarin selepas ditutup seminggu akibat penularan wabak influenza A (H1N1) tempatan mencatatkan kedatangan pelajar 98 peratus hari ini berbanding 74.6 peratus pada hari pertama.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong berkata, perkara itu merupakan satu petanda baik dan menunjukkan keadaan di sekolah itu telah pulih seperti biasa.

Selain itu katanya, Sekolah Kebangsaan (SK) Assunta 2, Petaling Jaya yang turut dibuka pada hari ini mencatatkan kedatangan pelajar 81.7 peratus dan beliau turut menjangka peratus kedatangan yang baik bagi SK Assunta 1 pada sebelah petang.

"Kita akan teruskan prosedur yang telah ditetapkan mengenai H1N1 dan memastikan keputusan yang kita buat tempoh hari termasuk prosedur, kebersihan dan mengambil suhu badan dipatuhi oleh pihak sekolah," katanya kepada media di lobi Parlimen hari ini.

Beliau berkata, selain tiga sekolah itu, dua lagi sekolah rendah yang ditutup kerana wabak itu adalah SK Abdul Rahim 2, Kudat yang dan Sekolah Tinggi Chun Hwa Seremban masing-masing sehingga 1 dan 6 Julai ini.

Sementara itu, Wee berkata, Jawatankuasa Mengenai H1N1 Kementerian Pelajaran akan menjemput wakil daripada Majlis Sukan Negara untuk menyertai jawatankuasa itu.

"Sebelum ini, jawatankuasa kita bukan hanya mempunyai wakil Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) malah kita juga mengundang wakil daripada Kementerian Kesihatan.

"Kini kita juga mengundang wakil daripada Kementerian Belia dan Sukan untuk turut serta khususnya berhubung kejohanan sukan yang melibatkan pelajar dan remaja," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan