Keputusan bina jambatan belum muktamad - Najib - Berita Semasa | mStar

Keputusan bina jambatan belum muktamad - Najib

Diterbitkan: Khamis, 18 Jun 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA SAMARAHAN: Kerajaan belum membuat keputusan berhubung pembinaan jambatan ketiga antara Malaysia dan Singapura, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata perkara itu masih di peringkat cadangan kerana, sebelum dilaksanakan, satu kajian secara mendalam perlu dilakukan bagi memastikan sama ada ia memberi faedah atau tidak kepada keduadua negara.

"Ini bukan keputusan muktamad lagi dan kita akan mengambil langkah untuk membuat kajian dulu, selepas kajian kemungkinan dibuat, kita kena tengok sama ada jambatan ini bermanfaat atau tidak," katanya kepada pemberita pada majlis pemimpin bersama rakyat di Kampung Pichin, Serian, di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas titah Sultan Johor Sultan Iskandar hari ini yang tidak bersetuju dengan cadangan pembinaan jambatan ketiga antara Malaysia dan Singapura di bahagian Johor Timur.

Titah Sultan Iskandar itu disampaikan melalui Tunku Mahkota Johor Tunku Ibrahim Ismail semasa berucap mewakili ayahandanya pada perasmian persidangan Dewan Undangan Negeri Johor, di Kota Iskandar, Nusajaya di Johor Baharu hari ini.

Mengulas lanjut, Najib berkata, masih ada banyak masa untuk mengadakan perbincangan dengan Sultan Johor dan juga kerajaan negeri Johor bagi mencari jalan penyelesaian terbaik sekiranya projek ini hendak diteruskan.

Katanya belum ada pihak telah dilantik untuk melakukan kajian memandangkan perkara itu perlu mendapat persetujuan dengan Singapura dulu.

Barubaru ini, beliau mengumumkan mengenai minat Singapura terhadap pembinaan jambatan ketiga itu ekoran pertemuannya dengan Menteri Mentor Singapura Lee Kuan Yew di Putrajaya. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan