Pengangguran bukan masalah utama: Nor Mohamed - Berita Semasa | mStar

Pengangguran bukan masalah utama: Nor Mohamed

Diterbitkan: Selasa, 16 Jun 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata pengangguran bukan masalah yang serius dalam negara pada masa ini.

"Pengangguran tidak meningkat, kita biasa dengan paras pengangguran antara dua dan tiga peratus. Kita menjangka semasa krisis sekarang ini ia mungkin naik kepada empat hingga ke empat setengah peratus tetapi pengangguran hari ini bukan satu masalah utama," tegas beliau.

Nor Mohamed berkata demikian semasa sidang akhbar di sini semalam setelah mengadakan lawatan rasmi ke Pusat Pembangunan Sumber Manusia Selangor (SHRDC).

Beliau berkata walaupun terdapat beberapa pekerja yang diminta untuk mengambil Skim Pemberhentian Secara Sukarela (VSs) atau mengambil cuti panjang, keadaan sedemikian adalah satu rahmat di sebalik kejadian. Ia boleh menyediakan peluang kepada pekerja untuk menjalani latihan di pusat latihan seluruh negara termasuk di SHRDC.

Tenaga kerja Malaysia akan bersedia untuk kedudukan yang lebih baik apabila ekonomi pulih kembali, katanya.

Banyak negara menjangkakan prestasi ekonomi mereka bertambah baik pada separuh kedua tahun ini dan mungkin mencatatkan pertumbuhan positif yang rendah.

Nor Mohamed berkata: "Kita juga yakin yang separuh kedua (tahun) akan lebih baik. Sebenarnya ini boleh dilihat dalam pasaran saham... ia (Indeks Komposit) kembali kepada lebih 1,000."

Pasaran saham bukan hanya mengenai harga dan nilai yang diwujudkan di pasaran tetapi juga indikatif paras keyakinan dalam ekonomi, katanya. BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan