Jangan sebar SMS yang boleh gugat keamanan - Zambry - Berita Semasa | mStar

Jangan sebar SMS yang boleh gugat keamanan - Zambry

Diterbitkan: Selasa, 9 Jun 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SLIM RIVER: Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir menasihatkan orang ramai agar tidak menyebarkan sebarang khidmat pesanan ringkas (SMS) yang boleh menggugat keamanan berhubung pergaduhan membabitkan dua kumpulan di Taman Bistari, Kamunting dekat Taiping kira-kira pukul 9.10 malam tadi.

Beliau juga meminta orang ramai agar tidak terlalu mudah mempercayai SMS sedemikian yang jelas bermatlamat untuk menimbulkan suasana kurang tenteram di kalangan rakyat negeri itu.

"Sepatutnya apabila timbul insiden sedemikian, semua pihak yang terlibat tidak seharusnya menghantar pelbagai SMS yang boleh menghangatkan lagi suasana," katanya kepada pemberita selepas majlis Hari Bertemu Pelanggan Daerah Batang Padang di sini hari ini.

Beliau turut mengingatkan semua rakyat Perak agar menghargai keamanan yang dikecapi dengan menjaga sensitiviti semua pihak dan tidak terlalu mudah untuk mencetuskan suasana yang tidak tenteram di negeri itu.

"Kita pun berterima kasih kepada masyarakat yang matang khususnya di kawasan yang terbabit yang sama-sama berusaha untuk mengendurkan ketegangan dan mengembalikan suasana keamanan," katanya.

Sementara itu Ketua Polis Perak Datuk Zulkefli Abdullah berkata polis menahan tiga lelaki berhubung kejadian itu dan polis turut merampas beberapa senjata yang digunakan dalam pergaduhan berkenaan.

Beliau berkata keadaan adalah terkawal dan tiada sebarang rusuhan berlaku sebagaimana yang disebarkan oleh pihak tertentu.

"Siasatan awal polis mendapati kejadian itu berpunca daripada perselisihan faham antara dua kumpulan berkenaan akibat ejek-mengejek yang menyebabkan kedua-dua kumpulan itu menyerang antara satu sama lain," katanya. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan