Murugiah berterima kasih kepada PM - Berita Semasa | mStar

Murugiah berterima kasih kepada PM

Diterbitkan: Ahad, 7 Jun 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk T. Murugiah, satusatunya wakil Parti Progresif Penduduk (PPP) dalam kerajaan, hari ini berkata beliau berterima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kerana terus mempunyai keyakinan dan kepercayaan terhadap beliau.

Beliau menyatakan demikian semasa mengulas kenyataan Najib pada sidang akhbar selepas merasmikan Perhimpunan Agung ke56 PPP bahawa Murugiah sentiasa menyokong kerajaan dan oleh itu beliau boleh terus menyandang jawatannya sehinggalah isu berkenaan diselesaikan.

Najib berkata demikian bagi merujuk kepada pemecatan Murugiah daripada PPP oleh Datuk M. Kayveas, yang diiktiraf sebagai presiden parti itu yang sah oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS).

Pemecatan itu meletakkan Murugiah pada kedudukan tidak menentu kerana beliau tidak menjadi anggota manamana parti. Kumpulan dalam PPP yang diketuai Kayveas mahu Murugiah digantikan oleh orang mereka.

Murugiah memberitahu Bernama: "Selagi saya masih Timbalan Menteri, saya beri jaminan kepada Perdana Menteri bahawa saya akan turun padang dan bekerja keras, termasuk pada hari cuti saya, bagi menarik masyarakat India kembali menyokong Barisan Nasional."

Beliau berkata perhimpunan agung parti itu hari ini tidak sah dan kebanyakan yang menghadirinya bukan anggota PPP.

"Saya mendapat maklumat bahawa kebanyakan yang menghadirinya adalah kanak-kanak sekolah, pelajar maktab dan pekerja kilang," katanya.

Murugiah menegaskan bahawa pada mulanya, beliau tidak berhasrat mencabar kedudukan Kayveas sebagai presiden parti.

"Saya hanya ingin bertanding jawatan naib presiden, tapi Kayveas merosakkan rancangan saya apabila beliau dengan sewenangwenangnya memecat saya, tanpa memberi peluang untuk saya membela diri," katanya.

Murugiah juga mendakwa Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) pada 24 Mei, yang memilihnya sebagai presiden PPP, sah kerana ia diadakan mengikut perlembagan parti.

Beliau seterusnya berkata selain mengadakan pemilihan setiap lima tahun, PPP juga perlu mengadakan mesyuarat agung tahunan, tetapi ini tidak dilakukan.

Beliau berkata mesyuarat agung tahunan parti itu kali terakhir diadakan pada 21 Okt 2007 dan sepatutnya ia diadakan pula pada 21 April tahun ini.

"Oleh kerana ia tidak diadakan, maka parti ini sepatutnya mengadakan satu EGM bagi membolehkan satu pemilihan baru diadakan, memandangkan mandat bagi jawatankuasa lama sudah tidak sah lagi.

"Inilah sebabnya beberapa anggota parti yang prihatin memanggil EGM, di mana saya telah dipilih sebagai presiden baru bagi menggantikan Kayveas," katanya. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan