Runtuhan Jaya Supermarket: Enam pihak disenaraihitam - Berita Semasa | mStar

Runtuhan Jaya Supermarket: Enam pihak disenaraihitam

Diterbitkan: Jumaat, 5 Jun 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Pemilik, kontraktor dan syarikat perunding yang terlibat dalam kerja pembangunan semula bangunan pusat beli belah Jaya Supermarket di Petaling Jaya yang runtuh mengorbankan tujuh buruh warga Indonesia, 28 Mei lepas telah disenarai hitam.

Majlis Tindakan Ekonomi Negeri Selangor dalam mesyuarat yang dipengerusikan oleh Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pagi tadi, membuat keputusan demikian setelah diberi taklimat lanjut oleh Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan laporan siasatan awal Institut Kerja Raya Malaysia (IKRAM) berhubung kejadian itu, kata kenyataan Sekretariat Akhbar Pejabat Menteri Besar Selangor hari ini.

Pihak yang disenaraihitam adalah Jaya Section Fourteen Sdn Bhd (pemilik tanah dan pemaju), DP Architects Sdn Bhd (yang mengemukakan permohonan pelan projek), Meinhardht (M) Sdn Bhd (jurutera), Pembinaan CW Yap Sdn Bhd (kontraktor), Jurutera Perunding Sdn Bhd (jurutera kontraktor) dan DLS Management (pengurus projek).

"Keputusan ini dibuat atas sebab MBPJ masih belum menerima sebarang laporan atau penjelasan daripada pemilik atau pakar runding yang sepatutnya bertanggungjawab ke atas pembinaan dan pemantauan projek, sepertimana dikehendaki oleh Sijil Perakuan Siap dan Pematuhan yang dikeluarkan oleh MBPJ.

"Pihak MBPJ juga belum menerima apaapa permohonan daripada mereka untuk membuat kerjakerja merobohkan saki baki dinding bangunan yang tertinggal," kata kenyataan itu.

IKRAM memaklumkan kepada kerajaan negeri Selangor bahawa dinding setinggi 19 meter itu membahayakan keselamatan penduduk berdekatan.

Menurut kenyataan itu, mesyuarat hari ini juga membuat keputusan melanjutkan tempoh arahan henti kerja di tapak projek bekas bangunan Jaya Supermarket itu bagi membolehkan IKRAM membuat siasatan lanjut.

Tempoh arahan henti kerja yang bermula 29 Mei lepas berakhir hari ini. Kerajaan Selangor juga meminta IKRAM mengemukakan satu garis panduan kerja perobohan untuk diguna pakai oleh semua Pihak Berkuasa Tempatan di negeri itu. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan