H1N1: Kes kedua dikesan di P.Pinang - Berita Semasa | mStar

H1N1: Kes kedua dikesan di P.Pinang

Diterbitkan: Sabtu, 16 Mei 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TAHAP KESELAMATAN DIPERKETATKAN....Beberapa kakitangan Hospital Pulau Pinang mengawal pintu masuk ward 16 yang menempatkan mangsa kedua yang dijangkiti virus Influenza A, H1N1. Foto THE STAR Oleh: ZAINUDIN AHAD.
TAHAP KESELAMATAN DIPERKETATKAN....Beberapa kakitangan Hospital Pulau Pinang mengawal pintu masuk ward 16 yang menempatkan mangsa kedua yang dijangkiti virus Influenza A, H1N1. Foto THE STAR Oleh: ZAINUDIN AHAD.

PUTRAJAYA: Kes kedua influenza A (H1N1) dikesan di Pulau Pinang dan disahkan pagi ini, yang melibatkan rakan kepada pesakit pertama yang dikesan semalam, kata Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Ramlee Rahmat hari ini.

"Pesakit ini adalah rakan kepada pesakit pertama dan sedang dirawat di Hospital Pulau Pinang. Beliau kini berada dalam keadaan stabil dan tidak lagi demam," katanya dalam sidang akhbar di sini.

Katanya anggota keluarga pesakit berkenaan juga telah dikuarantin di kediaman mereka untuk tempoh tujuh hari bagi memastikan mereka bebas daripada jangkitan virus tersebut.

"Setakat ini mereka dilaporkan berada dalam keadaan stabil," katanya. Mengulas lanjut, Dr Ramlee berkata kementerian telah mengenal pasti kesemua kontak yang berada dalam penerbangan yang sama dengan pesakit pertama dan kedua. Penerbangan MH091 yang merupakan destinasi terakhir pesawat terlibat, membawa 192 penumpang dan 15 anak kapal pada tarikh berkenaan, katanya.

"Daripada 192 penumpang, seramai 119 masih berada di negara ini, melibatkan 81 warganegara Malaysia dan 38 bukan warganenegara. Baki 73 penumpang lagi telah meneruskan penerbangan masing-masing ke luar negara pada tarikh yang sama, 13 Mei," katanya.

Kementerian juga, katanya telah menerima panggilan daripada 35 penumpang yang menaiki penerbangan tersebut untuk tujuan pengesahan.

"Selain menerima panggilan terus, kami juga edarkan senarai penumpang yang masih berada di negara ini kepada semua Jabatan Kesihatan negeri bagi tindakan segera," katanya.

Di bawah langkah yang sama, Dr Ramlee berkata tiga penumpang yang transit di negara ini pada 13 Mei lepas sebelum menaiki penerbangan seterusnya ke destinasi mereka semalam telah dikuarantin di Hospital Sungai Buloh untuk tujuan pemerhatian.

"Mereka akan dikuarantin sehingga 20 Mei ini dan kita akan aturkan penerbangan mereka selepas itu," katanya.

Sementara itu, Dr Ramlee berkata kementerian juga akan mengeluarkan laporan harian berhubung penularan wabak meningitis yang dilaporkan berlaku di Negeri Sembilan dan Melaka serta wabak leptospirosis di Pulau Pinang.

"Orang ramai tidak perlu panik kerana apabila ada wabak baru yang dikesan, ini menunjukkan sistem kesihatan negara kita berada pada tahap yang sangat baik.

Kementerian akan memastikan semua langkah-langkah yang perlu dilaksanakan dengan serius untuk menangani perkara ini," katanya.

Di ALOR SETAR, Jabatan Kesihatan Kedah meminta dua individu dari negeri ini yang menaiki pesawat Penerbangan Malaysia MH091 dari New York yang tiba di KLIA pada 7.15 pagi 13 Mei lepas, segera menghubungi Kementerian Kesihatan atau terus membuat pemeriksaan kesihatan di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini.

Pengarah Kesihatan Kedah Datuk Dr Hasnah Ismail dalam satu kenyataan hari ini berkata tiga individu itu yang berasal dari negeri ini disenaraikan menaiki pesawat tersebut.

Beliau berkata salah seorang daripada mereka iaitu lelaki berusia 33 tahun, telah datang ke Bahagian Kecemasan HSB pada 6 petang semalam dan selepas menjalani pemeriksaan, dia didapati sihat dan diarahkan menjalani kuarantin di rumah.

Difahamkan dua lagi individu tidak dapat dihubungi kerana alamat mereka kurang jelas.

Dalam pada itu, di Kangar pula, seorang lelaki berusia 43 tahun dan seorang kanak-kanak berumur empat tahun yang dikesan mempunyai simptom Influenza A (H1NI) dikuarantin di Hospital Tuanku Fauziah (HTF) di sini semalam dan awal hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kesihatan Perlis Ahmad Bakri Ali berkata lelaki yang berasal dari Padang Besar itu adalah seorang peniaga yang kerap berulang alik ke Thailand kerana urusan perniagaan tetapi beliau tidak dapat menyatakan jantina kanakkanak berusia empat tahun yang berasal dari Mata Ayer dekat sini.

Ahmad Bakri berkata lelaki itu dikuarantin sejak semalam manakala kanakkanak itu pukul 1 pagi tadi dan mereka akan dikuarantin sehingga memperoleh keputusan ujian darah.

"Sampel darah mereka telah dihantar ke Institut Penyelidikan Perubatan di Kuala Lumpur dan difahamkan keputusannya akan diketahui dalam tempoh dua hari," katanya ketika ditemui selepas merasmikan Cabaran Eko Paintball Malaysia (MEPC) di Gua Kelam dekat sini hari ini.

Beliau berkata lelaki itu yang mendapatkan rawatan di Klinik Kesihatan Padang Besar kerana masalah kesihatan telah dirujuk kesnya ke HTF selepas terdapat simptom penyakit itu.

Ahmad Bakri berharap penduduk Perlis tidak panik dengan perkara itu kerana tindakan kuarantin berkenaan adalah prosedur biasa apabila terdapat kes yang mempunyai simptom itu. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan