PERKEMBANGAN POLITIK PERAK SELEPAS NIZAR DISAHKAN SEBAGAI MB - Berita Semasa | mStar

PERKEMBANGAN POLITIK PERAK SELEPAS NIZAR DISAHKAN SEBAGAI MB

Diterbitkan: Selasa, 12 Mei 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BERIKUT adalah perkembangan krisis politik Perak selepas Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin disahkan sebagai Menteri Besar.

7.40 malam: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Pembangkang seharusnya tidak meletakkan sebarang terma dan syarat bagi apaapa jua perundingan dengan Barisan Nasional (BN) bagi menyelesaikan krisis politik di Perak.

7.30 malam: Polis meminta semua pihak terutamanya penyokong parti politik agar bersabar dan bertenang dalam menerima keputusan Mahkamah Rayuan hari ini berhubung jawatan menteri besar Perak.

6.30 petang: Keadaan di kawasan sekitar bangunan SUK tenang.

5 petang: Anggota FRU masih kawal bangunan SUK. Kakitangan sudah mula tinggalkan bangunan tersebut.

3.30 petang: Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin berkata beliau dan Exconya telah mengosongkan pejabat masing-masing di Bangunan SUK pada pukul 2.30 petang tadi.

3.20 petang: Nizar mengadakan mesyuarat di Wisma DAP selepas makan tengah hari.

3.15 petang: Nizar berkata beliau masih menunggu nasihat barisan peguamnya dan akan menghormati keputusan mahkamah dan mematuhi apa yang diputuskan selepas perbincangan dengan barisan peguam.

2.45 petang: Nizar keluar dari pejabat MB di Bangunan SUK untuk minum di sebuah restoran berhampiran.

2.20 petang: bilangan anggota FRU ditambah di perkarangan Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Perak.

2.00 petang: Nizar berkata beliau akan melihat implikasi keputusan Mahkamah Rayuan sebelum menentukan tindakan lanjut sama ada akan mengosongkan pejabatnya di Bangunan SUK.

1.50 petang: Datuk Dr Zambry Abdul Kadir berkata beliau akan tetap meneruskan tugas sebagai Menteri Besar Perak dan akan kembali ke pejabat di bangunan SUK pada bila-bila masa.

1:30 petang: Mahkamah Rayuan benarkan permohonan Zambry tangguh laksana Nizar MB Perak yang sah

1:15 petang : Pegawai Kewangan Perak Jamalludin Al Amin dilantik jalankan tugas SUK Negeri ganti Abdul Rahman yang digantung serta-merta, kata MB Nizar

12.30 tengah hari : Pegawai Kewangan Negeri Perak Datuk Jamalludin Al Amin Ahmad dilantik menjalankan tugas sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri menggantikan Datuk Dr. Abdul Rahman Hashim

12.15 tengah hari : Pakatan Rakyat sedia bekerjasama dengan BN untuk mengatasi kemelut 3 bulan. Tetapi PR mahu DUN Perak dibubarkan dan pilihan raya baru diadakan.

11.30 pagi: Pakatan Rakyat (PR) memutuskan segera 10 perkara yang tertangguh pad hari pertama Datuk Seri Mohammad Ir. Nizar Jamaluddin kemblai sebagai MB Perak yang sah.

11.20 pagi: Sidang media diadakan oleh Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Khoo Ham di tingkat dua Bangunan SUK.

11.10 pagi:Sidang media belum dimulakan. Datuk Seri Mohammad Nizar belum pulang dari Istana Iskandariah, Kuala Kangsar. Wartawan masih menunggu di luar bangunan SUK, Ipoh.

11 pagi: Salah seorang Exco kerajaan negeri Pakatan Rakyat, N. Sivanesan memasuki bangunan SUK.

10.50 pagi: Wartawan berkumpul di perkarangan bangunan SUK menanti sidang media oleh Datuk Seri Ir Mohammed Nizar Jamaluddin.

9.50 pagi: Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir dari Barisan Nasional memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi KL semalam yang mengisytiharkan Nizar sebagai Menteri Besar Perak sah.

9.07 pagi: Pasukan FRU mula meninggalkan kawasan pekarangan bangunan SUK. Sehingga kini separuh anggota telah meninggalkan kawasan bangunan SUK.

9.00 pagi: Barisan Exco kerajaan negeri Pakatan Rakyat masih di pejabat masing-masing. Nizar pula berada di Istana Iskandariah.

8.30 pagi: Datuk Mohammad Seri Nizar mengemukakan surat minta perkenan menghadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah. Surat dihantar dengan tangan oleh pembantu Nizar.

7.45 pagi: Nizar tinggalkan bangunan SUK menuju ke Istana Iskandariah di Kuala Kangsar.

7.31 pagi: Nizar dan lapan Exconya masuk ke bangunan SUK. Wartawan tidak dibenarkan masuk.

7.28 pagi: Seorang pegawai pejabat SUK menghalang rombongan Nizar dengan meminta makluman pelaksanaan keputusan mahkamah semalam.

7.26 pagi: Pergerakan mereka ditahan oleh pasukan polis dan FRU yang menjelaskan kepada Nizar bahawa hanya Exco dibenar masuk ke bangunan SUK.

7.25 pagi: Nizar bersama lapan Exco dan beberapa ADUN Pakatan Rakyat melangkah ke arah bangunan SUK.

7.23 pagi: Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin tiba di pekarangan Wisma DAP isterinya Datin Seri Fatimah Taat.

7 pagi: Tidak sampai 10 ADUN termasuk sebahagiannya berkumpulan di pekarangan Wisma DAP - kira-kira 50 meter dari bangunan SUK Perak.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan