Ali Rustam persoal pembangkang isu Eli - Berita Semasa | mStar

Ali Rustam persoal pembangkang isu Eli

Diterbitkan: Rabu, 22 April 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MELAKA: Isu gambar Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Lanjan, Elizabeth Wong menjadi topik hangat yang dibangkitkan dalam persidangan DUN Melaka semalam.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam mempersoalkan integriti pakatan pembangkang dalam isu itu sehingga menimbulkan bantahan daripada lima ADUN Pakatan Rakyat.

"Adakah tindakan yang betul bagi seorang wakil rakyat wanita tidur dengan teman lelaki Melayunya," kata Mohd Ali dan mengatakan PAS kini telah mula berkompromi dengan nilai-nilai keagamaan yang diperjuangkan parti itu disebabkan isu tersebut.

Wong telah meletakkan jawatannya sebagai ADUN Bukit Lanjan berikutan gambar separuh bogelnya yang tersebar di internet.

Bagaimanapun, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim meminta beliau untuk kembali bertugas.

Dalam responnya, Betty Chen (DAP-Kota Laksamana) membantah isu yang dibangkitkan Mohd Ali dengan mengatakan, dua isu tersebut adalah berasingan dan ia melibatkan parti politik yang berbeza.

MOhd Ali kemudiannya bertanya Chew sama ada beliau ada menonton video Wong yang dimaksudkan itu dan Chew menjawab, beliau tidak menontonnya.

Beliau mengulangi soalan itu kepada Chew beberapa kali sehingga seorang ADUN membalas:

"Mengapa anda begitu terpesona dengan Elizabeth Wong dan isu telanjang sehingga membangkitkannya beberapa kali?,"

Ketua Pembangkang, Goh Leong San kemudiannya bangun untuk membela Chew dengan mengatakan Mohd Ali telah melakukan gangguan seksual terhadap Chew dengan bertanyakan soalan itu sehingga Speaker Datuk Othman Muhamad seterusnya cuba meredakan ketegangan itu dengan mengatakan "beliau telah melihat video itu".

Hal itu menyebabkan Goh bertanya jika Mohd Ali telah melihat video itu yang kemudiannya dijawab yang beliau hanya "melihat satu video".

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan