Kerusi Penanti: SPR bertemu Rabu - Berita Semasa | mStar

Kerusi Penanti: SPR bertemu Rabu

Diterbitkan: Jumaat, 17 April 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan mesyuarat khas Rabu depan untuk menentukan sama ada perlu mengadakan pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti ataupun sebaliknya.

Bagaimanapun SPR hanya akan mengumumkan keputusannya dua hari kemudian.

Menurut Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof, pihak sudah dimaklumkan oleh Pejabat Pilihan Raya Negeri Pulau Pinang petang ini bahawa surat makluman tentang kekosongan sudah pun diterima daripada Speaker.

"Isnin ini, Pengarah Pilihan Raya Negeri akan membawa surat kepada kami dan kami akan bermesyuarat Rabu depan dan pada Jumaat kami akan memaklumkan kepada umum," kata beliau ketika dihubungi.

Lazimnya SPR akan mengumumkan hasil mesyuarat pada hari yang sama tetapi kali ini mengambil masa dua hari.

Mengenai tempoh dua hari yang diambil untuk pengumuman, beliau memberitahu, SPR memerlukan masa untuk membincangkan banyak perkara mengenainya.

Terdahulu, Timbalan Pengarah Pilihan Raya Negeri Pulau Pinang, Mohd. Faiz Syazwan Zainal Abidin ketika dihubungi berkata, pihaknya telah menerima notis makluman kekosongan pukul 10.43 pagi tadi.

"Saya sudah menerima surat daripada Speaker pagi tadi dan ia akan dipanjangkan kepada Ibu Pejabat," katanya.

Ketika ditanya mengenai surat itu, beliau mengesahkan ia ditandatangani oleh Mohammad Fairus Khairuddin.

Bagaimanapun beliau tidak dapat mengulas lanjut mengenainya.

Fairus yang juga bekas Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang semalam mengumumkan yang beliau meletakkan jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Penanti.

Ia berkuat kuasa semalam juga.

ADUN Parti Keadilan Rakyat (PKR)itu, dalam kenyataan empat perenggan yang dihantar melalui emel kepada Bernama berkata, keputusan itu dibuat bagi membolehkan beliau memberi tumpuan penuh terhadap usahanya melanjutkan pelajaran ke pasca siswazah dan sekaligus memberikan masa kepadanya untuk bersama dengan keluarga yang selama ini terpaksa berkorban dalam memenuhi tugasannya.

Fairus, 32, telah meletak jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri I dan Pengerusi Pembangunan Keusahawanan dan Koperasi, Penerangan dan Perhubungan Masyarakat Negeri berkuat kuasa 8 April lalu.

Kata beliau, tindakannya itu dibuat setelah mengambil kira landasan perjuangan dan kepentingan rakyat yang beliau wakili serta demi memelihara kepentingan PKR.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan