Kerajaan akan jelas isu Kementerian Pembangunan Usahawan - Berita Semasa | mStar

Kerajaan akan jelas isu Kementerian Pembangunan Usahawan

Diterbitkan: Selasa, 14 April 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kerajaan akan mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MECD) yang tidak lagi wujud ekoran pembentukan Kabinet baru Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Tunggulah," katanya kepada pemberita selepas beliau menyerahkan tugas sebagai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri kepada penggantinya Datuk Mustapa Mohamed semalam.

Semasa mengumumkan barisan Kabinet barunya pada Khamis lepas, Najib tidak menyebut mengenai MECD dalam senarai kementerian di bawah pentadbirannya, dan kemudian mengeluarkan kenyataan bagi menjelaskan bahawa semua agensi di bawah MECD disusun semula dan diserapkan ke beberapa kementerian lain.

Berikutan itu, terdapat laporan kebimbangan beberapa pertubuhan bukan kerajaan seperti Badan Bertindak Perpaduan Melayu dan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia mengenai nasib usahawan Bumiputera memandangkan tidak ada lagi sebuah kementerian yang khusus bagi menjaga kepentingan mereka.

Terdapat 11 agensi sebelum ini diletakkan di bawah MECD, yang termasuk Mara, Tabung Ekonomi Kumpulan Usahawan Niaga (Tekun), Bank Pembangunan, Bank Rakyat, Suruhanjaya Koperasi Malaysia dan Lembaga Pembangunan Bandar (UDA).

Mengenai Umno, Muhyiddin berkata sama ada Pengerusi Perhubungan Umno Negeri dilantik daripada kalangan Menteri Besar akan diputuskan oleh Najib selaku Presiden parti.

"Kalau ikut sejarahnya kadangkadang begitu (menteri besar jadi pengerusi), kadang-kadang tidak begitu. Jadi kita akan lihat situasi di setiap negeri," katanya ketika diminta mengulas kenyataan Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said bahawa Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri lebih layak diberikan kepada Menteri Besar.

Muhyiddin, yang juga Timbalan Presiden Umno, berkata pucuk pimpinan kadang-kadang perlu mendapatkan pandangan pemimpin Umno di peringkat bahagian dan negeri. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan