"Saya kuda tua masih bertenaga", kata Mahathir - Berita Semasa | mStar

"Saya kuda tua masih bertenaga", kata Mahathir

Diterbitkan: Isnin, 6 April 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TAIPING: Sambil mengakui dirinya "kuda tua yang masih bertenaga", Tun Dr. Mahathir Mohamad menyatakan sokongan terbuka kepada calon Barisan Nasional (BN) dalam tiga pilihan raya sambil meminta pemimpin politik supaya kerap menemui rakyat mendengar rintihan mereka.

Bekas Perdana Menteri menyatakan demikian ketika berucap di kawasan Simpang dalam bahagian Parlimen Bukit Gantang sebentar tadi.

Kerusi Parlimen Bukit Gantang ditandingi calon BN, Ismail Saffian dengan disaingi bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan calon Bebas, Kamarul Ramizu.

Dalam ucapannya itu juga beliau menasihatkan mereka yang pernah keluar Umno bersama beliau kembali ke pangkuan parti itu.

Dr. Mahathir menyertai kembali Umno secara Sabtu lalu dengan menyerahkan borang masuk parti kepada Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak selaku Presiden Umno dan Perdana Menteri.

Mengenai kepimpinan Najib, Dr. Mahathir berkata, "Saya fikir Najib ada kebolehan untuk memulihkan keadaan semula dalam negara."

Justeru kata beliau, rakyat mestilah bersama-sama dengan kerajaan.

BERITA TERDAHULU

Mahathir kempen bantu calon BN selepas 4 tahun

TAIPING: Selepas satu jurang tempoh kira-kira empat tahun bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad kembali turun gelanggang untuk membantu Barisan Nasional (BN) menghadapi pilihan raya.

Hari ini beliau berada di bahagian Parlimen Bukit Gantang dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau.

Dr. Mahathir di Bukit Gantang pukul 10 pagi tadi dengan disambut Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin dan lebih 5,000 penyokong BN di Dataran Proton, Simpang.

Kehadiran beliau juga disusuli dengan laungan "Hidup Mahathir, Hidup Mahathir".

Beliau secara rasmi menyertai kembali Umno Sabtu lalu.

Kedua-dua kerusi itu merupakan tiga bahagian yang terlibat dalam pilihan raya kecil dengan hari pengundian adalah esok.

Kali terakhir Dr. Mahathir membantu calon BN ialah semasa pilihan raya umum 2004 yang diadakan enam bulan selepas beliau bersara.

Kehadiran beliau disifatkan oleh pemimpin-pemimpin BN khususnya Umno sebagai satu suntikan semangat dan sokongan menghadapi hari penentuan esok.

Bagaimanapun Pakatan Rakyat yang meletakkan wakil PAS menganggap kehadiran Dr. Mahathir tidak akan membawa kesan ke sokongan kepada mereka.

Terdahulu Dr. Mahathir yang tiba di Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah, Ipoh disambut oleh Menteri Besar Perak, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir kira-kira 8.30 pagi.

Kemudian Dr. Mahathir Program Memasyarakatkan Seni Budaya di Dataran PPP Batu 2.5 Simpang anjuran Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan.

Ia disusuli dengan perjumpaan pegawai-pegawai kerajaan bahagoan Parlimen Bukit Gantang di Kamal Lodge Bukit Larut dekat sini.

Pada sebelah petang Dr. Mahathir akan berada di DUN Bukit Selambau.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan