Dakwaan disabotaj: Ada bukti kukuh, Khir mahu Lembaga Disiplin bertindak - Berita Semasa | mStar

Dakwaan disabotaj: Ada bukti kukuh, Khir mahu Lembaga Disiplin bertindak

Diterbitkan: Jumaat, 13 Mac 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Calon Ketua Pemuda Umno, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo tetap yakin berpeluang memenangi jawatan nombor satu pergerakan itu walaupun ada usaha mensabotaj beliau dalam pemilihan sayap Umni itu hujung bulan ini.

"Saya ada keyakinan, tapi keputusan akhir terletak di tangan perwakilan.

"Saya telah berusaha sebaik mungkin, akhirnya saya bertawakal kepada Allah. Jika ada peluang saya pasti menang," katanya.

Bagaimanapun, Khir yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang menyifatkan berita tersebut sebagai khabar angin semata-mata kerana beliau hanya memperoleh maklumat tersebut daripada perwakilan ketika berkempen.

Laporan media sebelum ini menggambarkan bekas Menteri Besar Selangor itu sedang mendahului dari segi sokongan daripada perwakilan untuk memenangi jawatan nombor satu sayap parti itu. Ketua Pembangkang DUN Selangor ini menegaskan, beliau tidak bercadang untuk mengambil sebarang tindakan setakat ini melainkan ada bukti kukuh yang menunjukkan ada pihak cuba mensabotajnya.

"Saya harap masalah sabotaj tidak patut wujud dalam parti kerana ia tidak adil kepada calon-calon lain. Lembaga Disiplin perlu ambil tindakan ke atas mereka yang bersalah jika ada laporan yang diterima," ujarnya.

Ketika ditanya apakah bentuk sabotaj yang dimaksudkan, Khir menjelaskan, ada pihak cuba mereka-reka bukti tentang dirinya dan melaporkan kepada Lembaga Disiplin.

Tambah Khir, beliau juga bimbang tidak dibenarkan berjumpa dengan perwakilan Umno di tempat-tempat tertentu.

Selain beliau, jawatan Ketua Pemuda menjadi saingan Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Tun Mahathir dan Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin yang juga Naib Ketua Pemuda Umno.

Pemilihan Umno akan berlangsung pada 24 hingga 28 Mac ini.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan