Zambry mahu utamakan kestabilan, keharmonian kaum - Berita Semasa | mStar

Zambry mahu utamakan kestabilan, keharmonian kaum

Diterbitkan: Jumaat, 6 Februari 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA KANGSAR: Datuk Dr Zambry Abdul Kadir yang mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perak yang baru hari ini, berkata beliau akan memberi keutamaan kepada mengembalikan kestabilan politik dan keharmonian di negeri itu dengan meningkatkan lagi hubungan antara kaum.

"Saya yakin dengan kematangan rakyat Perak, dan saya lihat mereka mampu mencapai satu peringkat persefahaman politik yang begitu baik berteraskan kehidupan rakyat pelbagai kaum," katanya di sini.

Zambry, 47, Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pangkor, petang ini mengangkat sumpah jawatan sebagai Menteri Besar Perak ke11 di hadapan Sultan Perak Sultan Azlan Shah di Istana Iskandariah di sini.

Graduan bidang ekonomi, politik dan pemikiran Islam itu, berkata beliau yakin rakyat Perak sendiri ingin melihat suasana poltik yang stabil kerana jika ketidakstabilan politik berpanjangan, ianya tidak akan mendatangkan kebaikan kepada semua.

Zambry, anak kelahiran Pulau Pangkor yang menjadi anggota exco kerajaan negeri Perak selama satu penggal dari tahun 2004 hingga 2008, juga berkata dalam keadaan suasana politik apa sekalipun "dengan riuh rendahnya serta jatuh bangunnya, kita dapat mengawalnya bagi memastikan kestabilan wujud di negeri ini". Mengenai keengganan kerajaan Pakatan Rakyat melepaskan kuasa walaupun telah dititahkan oleh Sultan Perak semalam, Zambry berkata : "Saya yakin rakan-rakan saya di pihak pembangkang memahami asas Perlembagaan, termasuklah hal ehwal yang berkaitan kuasa untuk melantik Mb, kuasa untuk membubarkan DUN terletak di bawah bidang kuasa Sultan."

Katanya beliau akan bersikap terbuka dan sedia mendengar teguran dan pandangan, dan akan meneruskan apa yang perlu dalam mentadbir negeri itu.

"Saya masih lagi seorang manusia biasa yang dipertanggungjawabkan dengan satu tugas besar untuk kembalikan keharmonian," katanya. BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan