Saman cuai terhadap Amy Search dibatal - Berita Semasa | mStar

Saman cuai terhadap Amy Search dibatal

Diterbitkan: Jumaat, 30 Januari 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mahkamah Sesyen di sini membenarkan permohonan penyanyi Amy Search untuk membatalkan saman terhadapnya berhubung dakwaan cuai sehingga menyebabkan seorang kanak-kanak melecur terkena tom yam panas di Restoran Cheng Ho yang dia mempunyai kepentingan.

Hakim Sabariah Othman membatalkan saman dan tuntutan itu dengan kos setelah mendengar hujah peguam Ahmad Zaharil Muhaiyar, mewakili Amy, dan peguam Adnan Seman, bagi pihak plaintif.

Amy, atau nama sebenarnya Suhaimi Abdul Rahman, 50, hadir ke mahkamah seawal 9 pagi, dengan berkaca mata dan berkemeja hitam, ditemani isterinya Nor Hasniza Hassan, 27.

Ahmad Zaharil dalam hujahnya berkata Amy tidak patut disaman atas kapasiti sebagai individu dalam tuntutan itu kerana pemilik sebenar bagi restoran itu ialah syarikat IconHill Sdn Bhd.

Beliau berkata, anak guamnya hanyalah seorang pemegang saham dan ahli lembaga pengarah IconHill.

Sebaliknya, Adnan berhujah bahawa Amy merupakan pemilik sebenar restoran tersebut berdasarkan laporanlaporan akhbar yang disiarkan sebelum ini, yang dilampirkan dalam afidavit balasan pihak plaintif.

"Tidak ada papan tanda di restoran itu yang menunjukkan restoran itu dimiliki oleh IconHill.

"Juga terdapat keratan akhbar menyatakan isteri defendan telah mengakui liabiliti sebagai pemilik restoran itu dan bersetuju untuk menyelesaikan masalah tersebut," katanya.

Pada 24 September lepas, kanak-kanak itu Nik Muhammad Zakwan Nik Zahir, 3 tahun, memfailkan saman dan tuntutan di Pejabat Pendaftaran Mahkamah Sesyen Sivil di sini melalui bapanya Nik Zahir Nik Mohd Idris, 31, kerana mendakwa pekerja Restoran Cheng Ho cuai sehingga menyebabkan bahagian belakang badannya melecur.

Pada 6 Oktober lepas, Amy memfailkan permohonan untuk membatalkan saman dan pernyataan tuntutan plaintif itu.

Di luar mahkamah, Amy berkata, beliau bersyukur dengan keputusan itu dan berkata: "(Sepanjang) 25 tahun saya dalam bidang nyanyian, saya bukan orang macam itu. Saya pun tak sangka perkara itu akan dibawa sehingga ke sini."

Adnan pula berkata, pihaknya akan merayu di Mahkamah Tinggi terhadap keputusan itu. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan