Mubarak: Halusi semangat Umno, bukannya mansuh sayap - Berita Semasa | mStar

Mubarak: Halusi semangat Umno, bukannya mansuh sayap

Diterbitkan: Jumaat, 30 Januari 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) mahu Umno melihat kembali struktur parti serta semangat perjuangannya tanpa memansuhkan kesemua sayap partinya bagi membendung gejala politik wang.

Presidennya, Tan Sri Abu Zahar Ujang berkata, kepimpinan Umno seharusnya melihat dengan lebih dekat sayap Pemuda dan Puteri mengenai objektif penubuhannya yang bertujuan untuk memperkukuhkan parti.

"Apa yang penting barisan kepimpinan parti perlulah melihat secara mendalam setiap sayapnya dan pastikan mereka benar-benar faham mengenai perjuangan sebenar Umno," katanya kepada mStar Online.

Bagaimanapun kedua-dua Presiden dan Timbalan Presiden Umno telah pun menolak idea berkenaan semalam.

Jelas beliau, cadangan supaya memansuhkan sayap parti bagi mengelakkan gejala politik wang tidak perlu, sebaliknya usaha pemurnian dikalangan pemimpin di semua sayap perlu dilakukan.

"Hanya dengan usaha memastikan setiap pemimpin dalam Umno tahu dan faham perjuangan Umno, gejala tidak sihat termasuk politik wang dapat dielakkan.

"Bila mereka tahu, sudah pasti mereka tidak akan terlibat dengan politik wang dan akan berkhidmat dengan ikhlas dan jujur," katanya.

Tambah beliau, Umno memerlukan penyertaan golongan muda bagi menyediakan mereka sebagai pemimpin masa hadapan.

"Mereka menyertai kepimpinan di peringkat sayap parti untuk belajar dan cari pengalaman bagi memimpin parti diperingkat induk kelak.

"Kita sememangnya memerlukan generasi pelapis, tapi kita perlu tanamkan tabiat yang baik diperingkat awal," katanya.

Abu Zahar berkata, pemimpin Umno di peringkat pusat perlu terus memastikan keprihatinan mereka terhadap pemimpin di peringkat sayap parti agar mereka tidak terpengaruh dengan budaya yang tidak sihat sehingga terjebak dengan politik wang.

"Pemimpin senior tidak boleh terus putus hubungan dengan pemimpin muda, mereka perlu terus dididik," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan