Manika, Jenapala bebas tindakan disiplin PKR - Berita Semasa | mStar

Manika, Jenapala bebas tindakan disiplin PKR

Diterbitkan: Khamis, 1 Januari 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Mesyuarat Biro Politik Parti Keadilan Rakyat (PKR) malam tadi memutuskan tiada sebarang tindakan disiplin akan diambil terhadap Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam dan bekas Timbalan Setiausaha Agungnya, P. Jenapala.

Timbalan Presiden PKR, Dr. Syed Husin Ali yang mempengerusikan mesyuarat berkenaan berkata, soal tindakan disiplin tidak timbul pada peringkat ini.

"Tindakan disiplin tak timbul, kalau bincang pun mungkin pada masa yang lain... tapi setakat ini tak timbul soal disiplin.

"Ini adalah proses demokrasi dan kita tak mahu proses dan perbincangan ini (dibawa) ke luar kerana kita tahu perbincangan yang keluar itu biasanya tak mendapat liputan yang adil," katanya.

Ditanya mengenai peletakkan jawatan Manikavasagam sebagai Timbalan Pengerusi PKR Selangor, Syed Husin berkata, isu berkenaan sudah selesai kerana beliau masih lagi kekal sebagai ahli PKR.

"Soal Manikavasagam sudah dikira selesai... dia tidak keluar daripada parti dan tidak pindah tempat sebagai ahli Parlimen.

"Dia cuma letak jawatan sebagai Timbalan Pengerusi negeri Selangor dan dia pernah kata mahu letak jawatan dalam bulan September lalu tapi tak jadi...dan kali ini jadilah," katanya.

Tambah beliau lagi, PKR tidak mempunyai masalah dengan peletakkan jawatan itu.

Mengulas mengenai isu Jenapala, Syed Husin menjelaskan bahawa beliau sememangnya digugurkan daripada jawatannya itu kerana didapati muflis.

"Dia bukan letak jawatan... tak betul dia letak jawatan," katanya.

Syed Husin berkata hasil siasatan parti, didapati Jenapala diisytiharkan muflis sejak lebih dua tahun yang lalu, namun tidak memaklumkan kepada pimpinan tertinggi parti.

"Sudah lama dia diisytiharkan muflis, tapi tak beritahu.

"Sehinggalah baru-baru ini dalam dua minggu lalu selepas mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi, Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim di hadapan saya dan Setiausaha Agung, Datuk Salehuddin beritahu bahawa Jenapala seorang yang muflis dan ikut undang-undang dan perlembagaan beliau terpaksa digugurkan daripada jawatan parti," katanya.

Tambah beliau, isu bahawa PKR mengenepikan kepentingan masyarakat India dalam parti itu langsung tidak timbul, malah usahanya untuk mengumpulkan pemimpin-pemimpin kaum India dalam PKR tidak berjaya.

"Saya dimaklumkan bahawa lebih ramai wakil media yang hadir berbanding pemimpin, itu menunjukkan bahawa tidak ada sokongan kepada dia.

"Bagi kita mesyuarat mereka tidak menimbulkan apa-apa masalah, apa yang kita tahu parti kita masih kuat dan bersatu padu serta tidak lemah seperti mana yang diuar-uarkan oleh sesetengah akhbar," katanya.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan