Hudud: Mustahil selagi PAS kekal dalam Pakatan Rakyat - Berita Semasa | mStar

Hudud: Mustahil selagi PAS kekal dalam Pakatan Rakyat

Diterbitkan: Rabu, 24 Disember 2008 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Rata-rata penganalisis politik percayai undang-undang hudud dan qisas mustahil untuk dilaksanakan PAS meskipun Pakatan Rakyat berjaya mengambil alih kerajaan persekutuan satu hari kelak berikutan sekutunya, DAP yang terus membantah keras langkah tersebut.

"Undang-undang hudud sukar dilaksanakan selagi PAS berada dalam Pakatan Rakyat. Tidak mudah untuk mereka dan mereka pun tahu tentang itu," kata pensyarah Sekolah Sains Sosial, Universiti Malaysia Sabah, Zaini Othman.

Zaini berkata, PAS tetap bertegas untuk melaksanakan undang-undang itu kerana ia adalah salah satu dasar perjuangan mereka yang menjadi asas untuk meraih sokongan rakyat terutamanya kaum Melayu yang beragama Islam.

"Mengapa DAP membantah? Ini kerana penyokong-penyokong mereka bukan beragama Islam. Jadi, mereka pastinya tidak bersetuju dengan undang-undang ini.

"Bagi PAS, ini adalah asas sokongan kepada mereka dan saya percaya mereka akan melaksanakan undang-undang ini jika berjaya memerintah negara nanti.

"Bagaiamanapun, adakah PAS akan berkuasa apatah lagi dalam konteks Pakatan Rakyat," katanya.

Isu pelaksanaan undang-undang itu kembali 'panas' menjelang pilihan raya kecil Kuala Terengganu bulan depan. Isu yang dilihat semakin tenggelam itu tiba-tiba menjadi topik perbualan apabila ia dibangkitkan dalam satu forum di Kota Bharu, Ahad lalu.

Dalam forum bertajuk "Transformasi Politik Malaysia" itu, Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa menegaskan, undang-undang itu akan tetap dilaksanakan setelah dicabar oleh Naib Ketua Pergerakan Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin mengenai pelaksanaan hudud berikutan isu itu tidak lagi dilaungkan PAS selepas pilihan raya umum Mac lalu.

Mengulas lanjut, Zaini berkata, ideologi berbeza yang dibawa oleh PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyumbang kepada kesukaran untuk melaksanakan undang-undang hudud itu.

"Tapi pada saya, ini hanya permainan politik. Kita kena faham permainan ini.

"Sama ada mereka ini PAS, DAP, PKR atau Umno, kesemuanya mempunyai satu matlamat iaitu untuk berkuasa, cuma cara mereka itu berbeza," katanya.

Zaini berkata, selain tidak mendapat sokongan daripada parti sekutu PAS dalam Pakatan, usaha pelaksanaan itu juga sukar kerana ia melibatkan Perlembagaan Persekutuan.

"Di Parlimen, majoritinya bukan dikuasai oleh ahli-ahli beragama Islam. Ia bukan sahaja akan dibantah oleh DAP sebagai sekutu mereka (PAS), malah turut akan ditentang oleh parti-parti komponen BN (Barisan Nasional) seperti MCA, MIC dan juga parti-parti dari Sabah dan Sarawak," katanya.

Sementara itu, pensyarah sains politik Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Madya Dr. Ghazali Mahyudin berkata, harapan untuk melaksanakan undang-undang hudud semakin kecil apabila PAS kini telah bergabung dengan dua parti lain yang berlainan ideologi.

"Harapan makin kecil dan sukar bagi PAS kerana dasar perjuangan dua lagi sekutunya iaitu DAP dan PKR adalah berbeza," katanya.

Beliau berkata, ada sesetengah pihak yang menganggap isu ini sebagai modal politik yang dibangkitkan PAS untuk meraih sokongan.

Bagaimanapun beliau juga percaya parti itu akan melaksanakan undang-undang hudud jika berjaya mengambil alih kerajaan.

"Pada masa ini, mereka boleh memberi alasan... walaupun hal ini telah diluluskan di peringkat Dewan Undangan Negeri di Kelantan dan Terengganu namun ia tidak dapat dilaksanakan kerana memerlukan kelulusan kerajaan persekutuan," katanya.

Ghazali berkata, walaupun hasrat itu mendapat tentangan daripada DAP namun beliau percaya, parti itu akan terus berada dalam Pakatan Rakyat kerana mereka boleh bekerjasama dengan baik dalam menghadapi pilihan raya.

"Selain itu, mereka juga sependapat dalam beberapa isu seperti ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri), pencegahan rasuah, membantah salah guna kuasa dan mahukan kerajaan yang lebih telus, Isu-isu ini yang sebenarnya menyatukan mereka," katanya.

Sementara itu, pensyarah Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Utara Malaysia, Prof Dr. Ahmad Atory Hussain berkata, isu yang dibangkitkan semula ini boleh dilihat sebagai satu gimik menjelang pilihan raya kecil Kuala Terengganu bulan depan.

"Ini sepatutnya tidak lagi menjadi isu. Walaupun ia dibangkitkan kembali oleh PAS tapi saya tidak nampak ia sekuat seperti mana pernah dibangkitkan satu ketika dahulu.

"Bagaimanapun saya percaya, isu ini tidak akan menjadi penghalang untuk PAS meraih undi daripada kaum bukan Islam dalam pilihan raya kecil itu nanti," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan