Ibrahim Ali bantah keanggotaan Majlis Peguam dalam SPRM

Diterbitkan: Khamis, 18 Disember 2008 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Bebas, Datuk Ibrahim Ali hari ini menyatakan beliau tidak bersetuju sekiranya keanggotaan ahli Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman adalah di kalangan wakil Badan Peguam dan Majlis Peguam Malaysia.

Beliau merujuk kepada Fasal 5 (1) yang memperuntukkan empat orang terkemuka yang bukan merupakan anggota eksekutif atau perkhidmtan awam boleh dilantik sebagai anggota suruhanjaya.

Ahli Parlimen Pasir Mas itu berkata, walaupun Majlis Peguam bertanggungjawab dalam soal undang-undang negara tetapi kadangkala, tindak-tanduk mereka dilihat mencampuri urusan politik.

Ibrahim berkata, forum 'Memeluk Islam' contohnya yang dianjurkan oleh Majlis Peguam telah menyentuh perasaan banyak pihak.

"Mereka boleh mengemukakan cadangan dengan cara yang lebih profesional. Sebab itu saya berasa berbelah bagi untuk memberi sokongan terhadap undang-undang ini. Macam mana hendak tentukan bahawa mereka tidak bising lagi. "Oleh kerana sifat politik itu ada, saya bimbang juga nanti, kerahsiaan soal calon yang bakal menjadi hakim, maka nama ini akan dihebah keluar dalam lama web. Siapa yang boleh jamin ia tidak akan berlaku," katanya ketika sesi perbahasan Rang Undang-undang Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman 2008 di Dewan Rakyat di Parlimen, di sini, hari ini.

Beliau berkata, disebabkan Majlis Peguam suka mengkritik, adalah lebih baik mereka berada di luar Suruhanjaya seperti beberapa NGO lain yang begitu ekstrem dalam memberikan pandangan.

Ibrahim turut mencadangkan supaya diwujudkan kuota dalam Majlis Peguam yang melambangkan kepelbagaian kaum bagi memperjuangkan hak sama rata kerana pada masa ini, ia dilihat dikuasai oleh satu kaum sahaja.

"Ramai ahli Majlis Peguam yang pelbagai kaum tetapi kaum saya tidak begitu aktif dalam majlis ini dan saya lihat dikuasai oleh kaum lain yang besar (keanggotannya) yang tidak menggambarkan semua kaum," katanya.

Terdahulu, Rang Undang-undang Suruhanjaya Pelantikan Hakim 2008 dibacakan buat kali kedua oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Nazri berkata, rang undang-undang ini adalah langkah pertama kerajaan kepada cara pemilihan hakim-hakim mahkamah atasan, di bawah rangka yang diberika n Perlembagaan Persekutuan.

"Dalam menyediakan rang undang-undang ini, kerajaan telah berusaha untuk menstruktur Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman yang berupaya untuk bekerja dengan bebas di bawah peraturannya sendiri, yang harus melaporkan aktiviti serta keputusannya kepada kerajaan dan Parlimen, yang perlu memilih calon-calon hakim berdasarkan kriteria yang telus lagi menyeluruh dan yang perlu sama-sama mendukung prinsip kebebasan kehakiman," katanya.

iklan

Video

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 2:13 PM

Selepas Setahun Amira Othman 'Tidur'

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Isnin, 20 November 2017 7:37 PM

Pakatan Dalam Misteri - Tun M

Isnin, 20 November 2017 2:30 PM

Karier Tak Rosak - Fezrul khan

Isnin, 20 November 2017 9:00 AM

#BiziBody: Nabila Razali Simpan Foto Aedy Ashraf?

Ahad, 19 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Cikgu Meera - Oh Sayangku

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Kolumnis

iklan

Iklan