Pengakuan Zaki Hasrat Karpal bawa usul jadi kenyataan - Berita Semasa | mStar

Pengakuan Zaki Hasrat Karpal bawa usul jadi kenyataan

Diterbitkan: Rabu, 26 November 2008 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Hasrat Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) bagi membolehkan Dewan Rakyat membahaskan mengenai kenyataan terbuka Ketua Hakim Negara, Tan Sri Zaki Azmi bahawa beliau pernah memberi rasuah kepada kakitangan mahkamah sewaktu menjadi peguam bakal menjadi kenyataan.

Pengerusi DAP itu hari ini memfailkan notis usul berkenaan di bawah Peraturan Mesyuarat 27 yang dibacakan bersama dengan Peraturan Mesyuarat 36(8) dan Perkara 127 Perlembagaan Persekutuan bagi membolehkan ia disenaraikan dalam Aturan Urusan Mesyuarat dan Usul-usul sebelum dibahaskan.

"Saya serahkan notis usul ini kepada Setiausaha Dewan Rakyat yang telah ditandatangani oleh 57 ahli Parlimen.

"Di bawah Perkara 127 Perlembagaan Persekutuan, kami kemukan usul terhadap Ketua Hakim Negara ini, mesti ditandatangani oleh satu perempat daripada ahli Dewan," katanya dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Jelas beliau syarat berkenaan telah dipenuhi kerana jumlah keseluruhan ahli Parlimen ialah seramai 222 orang dan beliau sebenarnya memerlukan sekurang-kurangnya 56 tandatangan ahli Dewan.

"Yang diperlukan ialah 56, tapi kami dapat 57 iaitu termask seorang ahli Parlimen Bebas," katanya.

Jelas beliau wakil Bebas yang turut menyokong usul berkenaan ialah Datuk Eric Enchin Majimbun (BEBAS-Sepanggar).

Zaki dilaporkan membuat pengakuan di Kuching pada 7 November lalu bahawa beliau pernah memberi rasuah kepada kakitangan mahkamah semasa beliau masih lagi seorang peguam pada tahun 1987.

Bagaimanapun pada 8 November, Zaki membuat penjelasan bahawa beliau sebenarnya berpengetahuan berkenaan rasuah yang berlaku di bahagian pendaftaran mahkamah pada masa beliau berkhidmat sebagai peguam.

"Yang mana adalah jelas merupakan satu pembohongan yang mengakibatkan keseluruhan badan kehakiman yang diketuai beliau mendapat nama buruk di khalayak umum," katanya.

Karpal juga menyeru Perdana Menteri untuk menggunapakai peruntukan Perkara 125(3) Perlembagaan Persekutuan bagi tujuan untuk merujuk Zaki kepada satu tribunal yang ditubuhkan oleh Yang di-Pertuan Agong berdasarkan fasal 4 untuk melucutkan jawatannya.

"Atas alasan salah laku di mana beliau telah berbohong secara umum, beliau hendaklah digantung kerja sebagai Ketua Hakim Negara sementara menunggu suatu laporan daripada tribunal tersebut di bawah klausa 3," katanya.

Ditanya kemungkinan ia memakan masa yang lama bagi usul tersebut dibahaskan, beliau berkata perkara itu tidak penting kerana baginya ia akan tetap dibahaskan apabila ia tersenarai dalam senarai Aturan Mesyuarat dan Usul-usul.

Sebelum ini Karpal pernah mengemukakan usul yang sama sebanyak dua kali ke Dewan Rakyat namun ditolak kerana tidak memenuhi syarat yang ketiga iaitu usul yang dibawa tidak perlu disegerakan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan