Tidak sentuh pelan bentuk kerajaan retreat baru Pakatan awal Disember - Berita Semasa | mStar

Tidak sentuh pelan bentuk kerajaan retreat baru Pakatan awal Disember

Diterbitkan: Rabu, 19 November 2008 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

[DIKEMAS KINI] PETALING JAYA: Retreat Pakatan Rakyat malam tadi, yang pertama sejak pilihan raya umum ke-12 tidak menyentuh soal sasaran rancangan pembangkang untuk membentuk kerajaaan persekutuan yang tidak menjadi kenyataan dua bulan lalu.

Sebaliknya, pertemuan kira-kira dua jam itu yang berlangsung di ibu negara, telah membincangkan perkembangan semasa membabitkan parti-parti komponen Pakatan Rakyat.

Difahamkan ia juga ada menyentuh perkembangan semasa dalam Barisan Nasional (BN) dan Umno.

Hasil perkembangan retreat itu, Pakatan Rakyat akan mengadakan pertemuan kedua seumpama dalam tempoh dua minggu lagi.

Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua berkata, pihaknya telah membincangkan mekanisme untuk memperkukuhkan kerjasama dalam Pakatan Rakyat.

"Wakil-wakil yang hadir telah mencadangkan pelan dan struktur memantapkan hubungan dalam Pakatan Rakyat. Sehingga kini hubungan sesama komponen Pakatan Rakyat tetap kekal seperti biasa tanpa masalah," kata beliau yang juga Ahli Parlimen Batu ketika dihubungi malam tadi.

Pertemuan sulung Pakatan Rakyat itu, yang dihadiri kira-kira 60 ahli Parlimen dan 10 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) turut menyentuh perkembangan politik tanah air termasuk perkembangan dalam Umno dan BN, kata Tian Chua.

Namun beliau enggan mengulas lanjut aspek tersebut.

Bagaimanapun jelas beliau, antara lain pertemuan tersebut telah memutuskan untuk menubuhkan jawatankuasa mengenai hak asasi manusia.

Sementara itu, ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan ketika ditemui di lobi Parlimen hari ini berkata, pertemuan komponen Pakatan Rakyat semalam adalah bagi mewujudkan kerjasama erat antara komponen pembangkang itu.

"Ini adalah satu perjumpaan muhibbah antara pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang berbilang bangsa dan kami semua seperti sebuah keluarga.

"Selain itu kami mahu hubungan erat pelbagai masyarakat dalam Pakatan Rakyat ini menjadi contoh kepada kerajaan Barisan Nasional dan Umno," katanya.

Bagaimanapun, beliau enggan mengulas lanjut ketika ditanya sama ada pertemuan semalam turut membincangkan tentang peralihan kuasa.

Bagi Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, beliau tutut enggan mengulas mengenai perkara-perkara yang dibincangkan dalam pertemuan di ibu negara semalam.

Pertemuan itu dihadiri Penasihat DAP, Lim Kit Siang; Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

Ia dipengerusikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku Ketua Pembangkang di Parlimen dan Ketua Umum Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat terdiri daripada PKR, DAP dan PAS.

Ketua Menteri dan Menteri-menteri Besar kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat tidak hadir.

Dalam pada itu, Salahuddin Ayub, Ahli Parlimen Kubang Kerian dan Ketua Pemuda PAS yang turut hadir enggan mengulas atas alasan pertemuan diadakan secara tertutup.

Semalam Pengarah Strategi PKR, Saifuddin Nasution berkata, pertemuan informal itu antara lain bertujuan membincangkan usaha merapatkan ikatan wakil-wakil rakyat pembangkang.

Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, pertemuan peringkat Pakatan Rakyat ini adalah susulan retreat yang diadakan PAS di Langkawi dua minggu lalu dan PKR di ibu negara minggu lalu.

Pakatan Rakyat diumumkan pembentukannya selepas pembangkang menafikan majoriti dua pertiga pada pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Anwar pula dipilih Ketua Pembangkang menggantikan isterinya, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail selepas memenangi pilihan raya kecil kerusi Parlimen Permatang Pauh 26 Ogos lalu.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan