Saingi Naib Ketua Kamilia enggan ulas pendirian - Berita Semasa | mStar

Saingi Naib Ketua Kamilia enggan ulas pendirian

Diterbitkan: Selasa, 11 November 2008 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Datuk Kamilia Ibrahim (gambar), yang kini mejadi perhatian ekoran pencalonan untuk kerusi Naib Presiden Umno, masih enggan 'membuka mulut' sama ada akan mencabar penyandang Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil Mac depan.

Ketika dihubungi oleh mStar Online hari tadi, Kamilia berkata, beliau mahu memberi apa-apa komen buat masa ini.

"Saya tidak tahu apa intipati mesyuarat semalam dan saya juga masih belum berjumpa dengan Datuk Seri Shahrizat.

"Oleh itu, saya tak dapat nak komen apa-apa," katanya yang enggan mengulas lanjut.

Kamilia tidak menghadiri mesyuarat exco Wanita semalam.

Mesyuarat Exco Wanita semalam juga menetapkan pelan peralihan sayap Umno itu kekal dilaksana pada tarikh asal iaitu Jun 2009 manakala jawatan Ketua Wanita dan Naib Ketua Wanita tidak akan dipertandingkan.

Semalam, Exco Pergerakan Wanita UMNO memutuskan pelan peralihan kuasa antara Ketua Wanita, Tan Sri Rafidah Aziz dan Naib Ketuanya, Shahrizat Abdul dikekalkan pada Jun 2009.

Mesyuarat itu sekali gus menolak cadangan Shahrizat supaya pelan peralihan kuasa pergerakan itu diselaraskan dengan Umno induk, Pemuda dan Puteri pada Mac depan, manakala dua jawatan tertingginya tidak dipertandingkan.

Shahrizat yang menerima keputusan itu bagaimanapun berkata, beliau akan meminta ruang untuk meneruskan rundingan bagi merealisasikan cadangannya itu supaya tidak mengenepikan suara akar umbi berdasarkan 73 pencalonan yang diperolehnya untuk bertanding jawatan Ketua Wanita.

Rafidah telah mendapat 117 pencalonan bagi membolehkan beliau terus memegang jawatan tertinggi itu manakala bagi jawatan Naib Ketua, Shahrizat mendapat 113 pencalonan manakala Kamilia 54.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan