Langkah kurangkan kesan krisis kewangan diumum esok - Berita Semasa | mStar

Langkah kurangkan kesan krisis kewangan diumum esok

Diterbitkan: Isnin, 3 November 2008 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Kerajaan akan mengumumkan langkah-langkah bagi memperkukuh ekonomi negara dalam usaha menangani krisis kewangan esok.

Ia akan diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika menggulung perbahasan Bajet 2009 di Parlimen esok.

Ketika menyatakan perkara itu di sini hari ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, langkah-langkah yang diumumkan itu mesti membawa keyakinan kepada rakyat untuk menghadapi cabaran dan sekurang-kurangnya mampu mengukuhkan ekonomi daripada mengalami kesan teruk.

"Kita mesti kurangkan kesan-kesan yang teruk itu dengan menggalakkan pelaburan dan memberi perhatian kepada sektor yang membangun yang boleh dimajukan dan berkembang walaupun sedikit," katanya.

Beliau berucap pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri (JPM) di sini.

Pada Jumaat lalu, Najib berkata, kerajaan akan mengumumkan pelaksanaan tindakan di bawah rancangan penstabilan kewangan esok.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, kerajaan akan memastikan manfaat langkah itu sampai kepada kesemua perniagaan, terutama sekali perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Kata Najib, beliau akan meminta bank Negara Malaysia untuk memantau pinjaman kepada PKS.

Jelas Najib, kegawatan kewangan global yang dimulai oleh kegawatan subprima dalam pertengahan tahun lepas, telah mulai menunjukkan kesannya di dalam ekonomi sebenar.

Hari ini Abdullah menambah, beliau mahu rakyat yakin bahawa negara mampu menempuh cabaran yang datang berikutan krisis kewangan dunia yang memberi kesan kepada banyak negara termasuk Malaysia.

Katanya, negara tidak boleh mengelak daripada kesan krisis tersebut yang menimbulkan pelbagai perasaan dalam diri.

"Negara kita adalah sebuah negara yang mengamalkan ekonomi terbuka dalam erti kata kita mempunyai hubungan dengan negara-negara lain di seluruh dunia termasuk Amerika dan Eropah.

"Ini (krisis) berpunca daripada mereka tetapi kita juga tidak perlu terbawa-bawa perasaan takut dan bimbang. Kita mesti ada keyakinan untuk menempuhi cabaran.

"Kita juga perlu melihat kepada diri kita secara objektif dan buat kesimpulan daripada apa yang dilihat dan tahu mengenai sesuatu perkara pada waktu ini," katanya.

Abdullah berkata, rakyat perlu bersyukur kerana industri perbankan negara masih kukuh dan modal serta kecairannya juga mencukupi.

"Kita juga ada kekuatan berkaitan dengan rizab kita yang boleh tahan kedudukannya pada waktu ini. Kita masih mempunyai kekuatan penggunaan dalam negeri dan simpanan kita tinggi," katanya.

Beliau juga mahu bank bersedia untuk memberi pinjaman yang wajar supaya pembangunan negara dapat terus berjalan dalam memastikan projek yang memberi manfaat kepada rakyat dapat dilaksanakan dan pelaburan domestik terus bertambah.

"Kita perlu ada keyakinan bahawa apa yang kita laksanakan adalah pelaksanaan yang baik dan terjamin kejayaannya," katanya.

Selain itu katanya, kedudukan mata wang negara berada dalam keadaan stabil dan tidak terumbang ambing yang boleh menimbulkan keraguan dan negara mempunyai sektor yang membangun termasuk pelancongan, perbankan Islam, industri bioteknologi dan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT). Abdullah berkata, kakitangan awam perlu meyakinkan para pelabur bahawa mereka tidak akan menghadapi kesusahan apabila mahu membuat pelaburan di negara ini.

"Kita mesti yakinkan pelabur yang datang ke negara kita, mereka tidak akan menghadapi kesukaran membuat pelaburan disebabkan kerenah birokrasi yang lambat dan menyusahkan," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan