WANITA UMNO PULA BALING KERUSI - Berita Semasa | mStar

WANITA UMNO PULA BALING KERUSI

Diterbitkan: Sabtu, 18 Oktober 2008 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA SELANGOR: Semalam Persidangan Pemuda Umno Bahagian Rantau Panjang.

Hari ini Persidangan Wanita Umno Bahagian Kuala Selangor kecoh dengan insiden baling kerusi dan tindakan keluar dewan oleh beberapa perwakilan cawangan.

Kedua-dua insiden itu berpunca daripada bantahan mereka terhadap tindakan Pengerusi Tetap Wanita Umno Kuala Selangor, Zaini Khalid yang tidak memberi peluang kepada perwakilan terbabit untuk mencadangkan 10 nama perwakilan cawangan untuk menghadiri mesyuarat bahagian itu esok.

Laporan Bernama menyebut, pihak media juga dihalang daripada masuk ke dalam dewan mesyuarat untuk mengikuti proses pengundian.

Bahagian itu mencalonkan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil untuk bertanding jawatan Ketua Wanita Umno dan Datuk Kamilia Ibrahim sebagai naibnya pada pemilihan parti, Mac depan.

Bagi jawatan ketua wanita bahagian, penyandangnya Datin Paduka Mesrah Selamat mengekalkan jawatannya apabila menewaskan Ketua wanita Umno cawangan Pekan Kuala Selangor Datuk Dr Zahrah Abdul Kadir.

Daripada 253 perwakilan yang mengundi, Mesrah memperoleh 146 undi manakala Zahrah 105 undi sementara dua undi rosak.

Mesyuarat itu dirasmikan oleh Ketua Umno Bahagian Kuala Selangor, Datuk Amiruddin Setro.

Semalam, Persidangan Pemuda Umno Bahagian Rantau Panjang hari ini kecoh apabila sekumpulan individu bertindak agresif dengan menjerit dan melaungkan rasa tidak puas hati bagi membantah jumlah perwakilan yang didakwa tidak sah.

Suasana kecoh itu bermula pada 9.30 pagi apabila mesyuarat berkenaan bermula di Sekolah Kebangsaan Seri Kiambang dan berikutan keadaan itu berlarutan selama sejam, Polis Daerah Pasir Mas terpaksa menggunakan Unit Tindakan Ringan Antirusuhan untuk mententeramkan keadaan.

Suasana tegang itu berlaku apabila Pengerusi Tetap mesyuarat berkenaan Nordin Ibrahim mengumumkan seramai 461 perwakilan daripada 144 cawangan layak mengundi.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan