Syed Hamid: Pembebasan Teresa urusan polis - Berita Semasa | mStar

Syed Hamid: Pembebasan Teresa urusan polis

Diterbitkan: Jumaat, 19 September 2008 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata pembebasan ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok hari ini adalah urusan pihak polis.

Menurut Syed Hamid, beliau tidak mempunyai hak untuk campur tangan mengenai urusan pembebasan ahli Parlimen berkenaan.

Jelasnya, sesiapa yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) adalah tertakluk di bawah bidang kuasa polis.

“Saya pun dimaklumkan oleh polis setelah mereka membebaskannya tengah hari tadi,” katanya selepas menyampaikan sumbangan hari raya kepada kakitangan Kementerian Dalam Negeri hari ini.

Tambahnya, secara umumnya selepas pihak polis melihat tidak ada keperluan untuk melanjutkan tempoh penahanan mereka yang ditahan di bawah ISA, mereka akan dibebaskan dengan segera.

“Bila polis sudah berpuashati dengan siasatan yang dijalankan mereka akan membebaskannya, Kementerian Dalam Negeri tidak akan campurtangan,” katanya.

Jelasnya ia merupakan kaedah terbaik supaya tidak timbul salah faham dalam isu tersebut.

Syed Hamid berkata dalam isu ISA, pihak polis hanya akan merujuk kepadanya apabila mereka ingin memanjangkan tempoh penahanan seseorang yang ditahan di bawah ISA.

“Seperti kita maklum seseorang yang ditahan di bawah ISA boleh ditahan maksimum 60 hari. Selepas tempoh itu, jika polis melihat mereka perlu terus menahannya lagi, barulah ia dirujuk kepada saya untuk mendapatkan kebenaran untuk berbuat demikian,” katanmya.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai campurtangan pihak Amerika Syarikat melabelkan Malaysia menggunakan ISA ke atas Teresa disifatkan sebagai dikatakan melanggar hak asasi dan kemanusiaan Syed Hamid berkata:

“Kerajaan perlu bertanggungjawab terhadap rakyat Malaysia. Pihak luar tidak penting dalam hal ini,” katanya.

Tegasnya, polis tidak menggunakan ISA kerana ingin melindungi kepentingan masyarakat awam.

“Setiap negara punya undang-undang tersendiri, jadi pihak luar perlu menghormatinya,” katanya.

Dalam perkembangan lain, ketika ditanya surat tunjuk sebab yang dikeluarkan oleh kementeriannya kepada tiga akhbar minggu lalu, Syed Hamid berkata beliau belum berpeluang melihat maklum balas daripada mereka yang terbabit.

“Saya belum lihat lagi maklum balas mereka, jadi kita kena tunggu la, katanya.

Minggu lalu, Tiga akhbar tempatan "The Sun", "Sin Chew Daily" dan "Suara Keadilan" -- telah diberikan surat tunjuk sebab berhubung artikel mereka yang menyentuh perkembangan politik semasa.

Setiausaha Unit Kawalan Penerbitan dan Teks al-Quran Kementerian Dalam Negeri (KDN), Che Din Yusof berkata surat tunjuk sebab itu dikeluarkan kepada akhbar The Sun kerana didakwa memanipulasi dan memainkan banyak isu sensitif.

Sin Chew Daily pula diberi surat tunjuk sebab kerana melaporkan kontroversi kenyataan berbaur perkauman membabitkan Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera, Pulau Pinang, Datuk Ahmad Ismail.

Suara Keadilan menerima surat tunjuk sebab berhubung laporannya yang memetik sumber-sumber yang mendakwa Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan lumpuh selepas menjalani pembedahan pintasan jantung.

Syed Hamid turut menasihatkan agar media di negara ini mengamalkan sikap lebih bertanggungjawab dalam setiap perkara yang dilaporkan.

Tambahnya, semua pihak peranan penting untuk menyumbang kepada kebebasan media yang diamalkan selama ini.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan