Jumpa anda di mahkamah! - Berita Mahkamah | mStar

Jumpa anda di mahkamah!

Diterbitkan: Isnin, 11 Jun 2018 4:22 PM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Sibuga Tan Sri Musa Aman akan meneruskan tindakan mahkamah untuk mendapatkan pengisytiharan bahawa beliau adalah Ketua Menteri Sabah yang sah.

Musa akan turut mengumumkan bahawa semua tindakan yang dilakukan Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal selepas majlis angkat sumpah pada 12 Mei lalu sebagai tidak sah.

Peguam Tengku Fuad Ahmad berkata, peguam Musa telah diarahkan untuk melihat saman pemula dan mempertimbangkan untuk meminda bagi memasukkan isu sidang dewan khas pada Isnin (11 Jun) yang menyalahi undang-undang.

Tengku Fuad bertindak mewakili Musa selepas mendengar permohonan injunksi difailkan firma beliau bagi pihak Adun Tamparuli Datuk Jahid Jahim.

"Klien saya berpendapat bahawa Sidang Khas itu merupakan satu usaha untuk menggagalkan tindakan mahkamahnya dan memutarbelitkan keadilan kerana ia adalah pengetahuan umum bahawa tindakan pengadilan belum diputuskan," katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Tengku Fuad berkata adalah tidak masuk akal Sidang Khas itu diadakan memandangkan konflik antara dua Ketua Menteri yang dilantik.

"Seperti yang dinyatakan oleh klien saya, tindakan mahkamah ini adalah mengenai penghormatan terhadap undang-undang, Perlembagaan Sabah, penggunaan kuasa Yang Di-Pertuan Negeri selepas pengisytiharan Ketua Menteri dan Kabinetnya," kata beliau.

Tags / Kata Kunci: Musa Aman , Shafie Apdal
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan