Salah Sunat, Doktor Mengaku Tidak Bersalah - Berita Mahkamah | mStar

Salah Sunat, Doktor Mengaku Tidak Bersalah

Diterbitkan: Khamis, 28 Disember 2017 3:08 PM

Gambar hiasan.

(Ubah saiz teks)

KAJANG: Seorang doktor yang dikaitkan dengan kes terpotong bahagian kepala zakar seorang kanak-kanak lelaki ketika melakukan proses berkhatan dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini pada Khamis atas tiga pertuduhan, termasuk mendatangkan kecederaan parah terhadap mangsa, tahun lepas.

Dr Azahari Hashim, 52, bagaimanapun mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan yang dibacakan di hadapan Majistret Nor Afidah Idris.

Bagi pertuduhan pertama, Dr Azahari didakwa secara cuai mendatangkan kecederaan parah terhadap kanak-kanak lelaki berumur 10 tahun mengikut Seksyen 338 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya, jika sabit  kesalahan.

Bapa empat anak itu juga dituduh menjalankan klinik perubatan swasta yang tidak berdaftar mengikut Seksyen 4 Akta Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Swasta 1998 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 5 akta sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM300,000 atau penjara sehingga enam tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Dia turut didakwa tidak mempunyai Sijil Amalan Perubatan yang sah mengikut Seksyen 33 Akta Perubatan 1971 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 35 akta sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM2,000, jika sabit kesalahan.

Kesemua perbuatan itu didakwa dilakukan di sebuah klinik di No. 6, Jalan CU 15/B, Taman Cheras Utama, Hulu Langat, dekat sini, pada 8.15 malam, 20 Dis 2016.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Megat Mahathir Megat Tharih Afendi menawarkan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin bagi semua pertuduhan.

Bagaimanapun, tertuduh yang diwakili peguam, Al Sabri Ahmad Kabri memohon jaminan rendah dengan alasan anak guamnya mempunyai empat orang anak yang masih bersekolah.

"Semenjak klinik seliaannya ditutup selepas kes tersebut berlaku, beliau tidak mempunyai pendapatan yang tetap," katanya.

Mahkamah membenar tertuduh diikat jamin RM9,000 dengan seorang penjamin bagi kesemua pertuduhan dan menetapkan 26 Januari untuk sebutan kes. Adik lelaki tertuduh membayar wang jaminan itu.

Media sebelum ini melaporkan kejadian seorang kanak-kanak lelaki yang dipercayai terpotong bahagian kepala kemaluannya semasa proses berkhatan menggunakan kaedah laser. - Bernama

Tags / Kata Kunci: sunat
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan