Tiga Anggota Polis Didakwa Minta Rasuah - Berita Mahkamah | mStar

Tiga Anggota Polis Didakwa Minta Rasuah

Diterbitkan: Rabu, 29 Mac 2017 12:54 PM

(Ubah saiz teks)

JOHOR BAHRU: Tiga anggota polis didakwa di Mahkamah Sesyen kerana  dikaitkan dengan rasuah sebanyak RM20,000.

Konstabel S. Logeshvaran, 31, Konstabel Rhomarino Rafie, 33, dan Inspektor Isa Ahmad, 30, mengaku tidak bersalah di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Kamarudin Kamsur.

Logeshvaran didakwa telah meminta RM2,000 daripada S. Ravi, 49, supaya tidak dikenakan tindakan terhadapnya kerana mengambil pekerja asing tanpa izin.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah stesen minyak di Taman Nusa Perintis di Gelang Patah pada jam 2 petang, 12 Jun tahun lepas.

Logeshvaran juga didakwa telah menerima jumlah yang sama dari Ravi pada tarikh yang sama pada kira-kira pukul 4.40 petang.

Dia didakwa mengikut Seksyen 16 (A) (B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) (Akta 694) dan Seksyen 17 (A) akta yang sama, dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24.

Jika sabit kesalahan, dia boleh dihukum penjara maksimum  20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, yang mana lebih tinggi.

Beliau mengaku tidak bersalah dan Kamarudin membenarkan tertuduh diikat jamin RM9,000 dan sebutan kes pada 8 Mei ini.

Dalam kes berasingan di mahkamah yang sama, Insp Isa dan Kons Rhomarino didakwa meminta RM18,000 kira-kira dua tahun yang lalu.

Rhomarino didakwa meminta rasuah sebanyak RM10,000 dari satu Zanariah Mat sebagai dorongan untuk membebaskan seorang suspek yang berada di lokap polis pada 19 Disember 2015.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Ibu Pejabat Polis Johor Baru (Selatan) pada 21 Disember 2015 pada jam 2 petang.

Rhomarino juga dituduh meminta rasuah sebanyak RM7,000 daripada orang yang sama (Zanariah) di sebuah restoran di hadapan Ibu Pejabat Polis Johor Baru (Selatan) pada tarikh yang sama, pada kira-kira pukul 5 petang.

Akhir sekali, Insp Isa didakwa meminta RM1,000 daripada Wan Zanariah di Pejabat Majlis Perundangan di Kota Iskandar pada 23 Disember, 2015.

Kedua-dua Rhomarino dan Insp Isa didakwa mengikut Seksyen 16 (A) (B) Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 Akta yang sama.

Mereka mengaku tidak bersalah dan Kamarudin menetapkan RM8,000 setiap satu sebagai jaminan untuk kedua-dua, dan 8 Mei ini untuk sebutan kes.

SPRM diwakili oleh pegawai pendakwa Ridzuan Abd Malek manakala peguam Muhammad Ashraff Mohd Diah, Mohamad Isa Mohamad Basir, dan Mohd Asram Zakaria mewakili Isa dan Rhomarino.

Manakala Logeshvaran tidak diwakili peguam.

Tags / Kata Kunci: Polis , rasuah
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan