Dua Lelaki Didakwa Terlibat Pengubahan Wang Haram RM10.3 Juta - Berita Mahkamah | mStar

Dua Lelaki Didakwa Terlibat Pengubahan Wang Haram RM10.3 Juta

Diterbitkan: Rabu, 22 Februari 2017 3:21 PM

Penghantar surat Noor Hazaini Yahya, 44, dan empat yang lain mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen pada 10 Februari lalu.

(Ubah saiz teks)

SEREMBAN: Dua lelaki dihadapkan di Mahkamah Sesyen berasingan di sini atas pertuduhan terbabit dalam aktiviti pengubahan wang haram berjumlah lebih RM10.3 juta dari Ogos 2014 sehingga Januari 2015.

Nor Hazaini Yahya, 44, mengaku tidak berslah selepas tujuh pertuduhan ke atasnya dibacakan di hadapan Hakim Fathiyah Idris sementara Mohamad Najib Kamis, 40, mengaku tidak bersalah selepas empat pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim G Ramesh.

Nor Hazaini didakwa menerima wang hasil aktiviti haram sebanyak RM8,933,229.76 di empat lokasi berbeza di sini dan Nilai, antara 8 Ogos 2014 hingga 29 Januari 2015.

Timbalan Pendakwa Raya Nor Ashikin Mokhtar menawarkan jaminan sebanyak RM800,000 bagi kesemua pertuduhan kerana kesalahan yang dihadapi tertuduh adalah serius.

Nor Ashikin juga memohon agar kes ini dipindahkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur bagi dibicarakan bersama kes-kes lain yang dihadapi tertuduh.

Peguam tertuduh, Mohd Harris Abdullah dan Mohd Faizi Che Abu memohon mahkamah mengenakan jaminan yang minimum kerana tertuduh tidak mampu mambayar jaminan yang tinggi disebabkan kesemua wang tertuduh telah dibekukan dan tertuduh perlu menanggung dua orang anak dan seorang isteri.

Fathiya kemudiannya membenarkan Nor Hazaini diikat jamin sebanyak RM8,000 dengan seorang penjamin bagi semua pertuduhan dan membenarkan kes dipindahkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Mohamad Najib pula didakwa menerima wang hasil aktiviti haram sebanyak RM1,374,499.66 di dua lokasi berbeza di sini dan Nilai, antara 4 Nov 2014 hingga 30 Jan 2015.

Nor Ashikin memohon agar mahkamah mengenakan jaminan RM400,000 bagi kesemua pertuduhan yang dihadapi tertuduh.

Peguam yang mewakili Mohamad Najib, Datuk Hanif Hassan, bagaimanapun memohon agar mahkamah mengenakan jaminan yang minimum.

Ramesh kemudiannya membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM30,000 dengan seorang penjamin bagi semua pertuduhan dan pasport antarabangsa diserahkan kepada mahkamah.

Mahkamah juga menetapkan kes disebut semula pada 12 Mei ini.

Kedua-dua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 (Akta 613) yang membawa hukuman denda maksimum RM5 juta, penjara sehingga 15 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.-- Bernama


Tags / Kata Kunci: Nor Hazaini , Nilai , pengubahan wang haram
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan