Khairy Nafi Sentuh Insiden Anwar Liwat Dalam Ucapannya - Berita Mahkamah | mStar

Khairy Nafi Sentuh Insiden Anwar Liwat Dalam Ucapannya

Diterbitkan: Isnin, 19 September 2016 11:26 PM

Khairy Jamaluddin

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin mengekalkan pendiriannya bahawa ucapanya di Lembah Pantai di sini pada 2008 tidak merujuk insiden liwat oleh bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ahli Parlimen Rembau itu memberitahu Mahkamah Tinggi di sini pada Isnin bahawa beliau tidak memfitnah Anwar dalam ucapannya tetapi maksud ucapannya hanya metafora dan ia adalah berkaitan kempen Barisan Nasional (BN).

Khairy, saksi pertama dalam kes saman fitnah RM100 juta oleh Anwar terhadapnya, menjelaskan bahawa ucapan itu disampaikan semasa pelancaran jentera pilihan raya Pemuda Umno Bahagian Lembah Pantai di Dataran Angkasa, di sini, pada 19 Feb 2008.

"Ucapan saya itu dibuat semasa kempen BN dalam Pilihan Raya Umum ke-12 di Lembah Pantai pada atau sekitar 20 Feb 2008 dengan plaintif (Anwar) mendakwa saya mengeluarkan kata-kata yang menjadi persoalan.

"Ucapan tersebut mengenai parti politik and tidak merujuk kes Anwar meliwat," katanya ketika pemeriksaan balas oleh peguam Anwar, J. Leela pada hari pertama pendengaran kes saman itu.

Khairy menegaskan bahawa niatnya adalah untuk memberi ucapan politik dan kandungan ucapannya pada dasarnya berhubung pengkhianatan antara parti-parti pembangkang.

"Saya bercakap mengenai penggabungan atau kerjasama antara parti-parti pembangkang khususnya PAS, PKR dan DAP untuk tujuan pilihan raya.

"Saya menyifatkan aturan seperti ini berasaskan keperluan atau perkahwinan kontrak yang pada asasnya tidak bertahan lama dan dilakukan untuk hanya mencapai tujuan tertentu bagi tempoh masa sementara," kata Khairy, selaku defendan.

Pada 7 Mac 2008, Anwar memfailkan saman fitnah itu dengan mendakwa Khairy, yang ketika itu naib ketua Pemuda Umno, mengeluarkan kata-kata berbaur fitnah dalam satu ceramah di Lembah Pantai pada 20 Feb 2008.

Katanya perkataan fitnah dan klip video bertajuk 'Anwar and kin no threat' disiarkan di laman web, termasuk dalam portal Malaysiakini.com.

Khairy diwakili peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dan Sarah Abishegam.

Pendengaran kes saman itu di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman, Azizul Azmi Adnan bersambung esok.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan