Tempoh Reman Pegawai Kanan DBKL Disambung Lima Hari - Berita Mahkamah | mStar

Tempoh Reman Pegawai Kanan DBKL Disambung Lima Hari

Diterbitkan: Isnin, 22 Ogos 2016 3:32 PM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Mahkamah Majistret Putrajaya pada Isnin menyambung tempoh tahanan reman seorang pegawai kanan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bergelar 'Datuk Seri' selama lima hari bermula Selasa bagi membantu siasatan kes rasuah dan pengubahan wang haram.

Perintah reman itu dikeluarkan Majistret Nik Isfahanie Tasnim Wan Ab. Rahman selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengemukakan permohonan.

Suspek berusia 54 tahun itu dibawa ke mahkamah sekitar 9.35 pagi Isnin.

Tahanan reman itu akan berakhir 27 Ogos.

Pegawai DBKL yang bergelar Datuk Seri itu sebelum ini direman selama tujuh hari bermula 16 Ogos, yang berakhir Isnin.

SPRM dalam kenyataan pada Isnin berkata tempoh reman dilanjutkan untuk melakukan beberapa lagi siri penggeledahan, merakam kenyataan kontraktor yang dipercayai mempunyai kaitan dengan suspek selain mendapatkan dokumen-dokumen penting berhubung kes berkenaan.

Pada Isnin lepas, suspek ditahan di pejabatnya di bangunan DBKL pada 3.07 petang.

Lelaki itu disiasat mengikut Seksyen 17 (a) dan 23 Akta SPRM 2009 serta 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001.

Di bawah Akta SPRM 2009, jika disabitkan kesalahan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan denda RM10,000 atau lima kali nilai suapan atau mana yang lebih tinggi.

Bagi Akta Pengubahan Wang haram pula, pelaku boleh dipenjara tidak melebihi 15 tahun dan didenda tidak kurang lima kali ganda nilai hasil haram atau RM5 juta atau mana yang lebih tinggi.

Peguam Azizzul Shariman Mat Yusoff berkata beliau telah meminta anak guamnya dibebaskan dan MACC pula meminta tempoh tahanan reman dilanjutkan selama tujuh hari. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: DBKL , Datuk Seri , reman , SPRM
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan