Rizalman Berkelakuan Aneh, Isteri Sembunyi Pisau - Mahkamah NZ Diberitahu - Berita Mahkamah | mStar

Rizalman Berkelakuan Aneh, Isteri Sembunyi Pisau - Mahkamah NZ Diberitahu

Diterbitkan: Jumaat, 11 Disember 2015 3:35 PM

Muhammad Rizalman Ismail

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Bekas Pegawai Waran II Muhammad Rizalman Ismail berkelakuan aneh untuk beberapa minggu dan isterinya bimbang dia akan membunuh diri, lapor New Zealand Herald.

Menurut kenyataan itu, isteri Rizalman menggambarkan rentetan kesihatan dan masalah tingkah laku yang dihadapinya apabila dia mengambil alih jawatan sebagai atase tentera di Wellington.

Peguamnya, Dr Donald Stevens dipetik sebagai berkata bahawa isteri Rizalman bimbang dia akan membunuh diri. "Dia menerangkan tentang pisau yang disembunyikan di dalam rumah."


Stevens dipetik sebagai memberitahu Mahkamah Tinggi Wellington pada Jumaat bahawa dia merancang untuk meneliti penghujahannya secara menyeluruh kerana ini adalah kali pertama Rizalman mempunyai 'peluang sebenar untuk memberitahu ceritanya'.

"Mungkin ada sedikit keraguan bahawa Rizalman berada dalam keadaan mental yang tidak normal," katanya, sambil menambah doktor sebelum itu mendapati bahawa ia mungkin disebabkan oleh tekanan, kebimbangan, potensi kemurungan dan potensi penyalahgunaan dadah.

Laporan itu juga menyebut Stevens sebagai berkata bahawa rakan-rakan Rizalman juga perasan dia berkelakuan pelik selama beberapa minggu sebelum kejadian 9 Mei tahun lepas.

Malah kolonel Malaysia juga mempertimbangkan untuk menghantar Rizalman pulang ke Malaysia kerana kelakuannya yang tidak normal itu.

Menurut Stevens, bukti telah menunjukkan tingkah laku Rizalman terus merosot sehingga berlakunya serangan yang didakwa.

"Rizalman berakata desakan yang tidak baik telah mempengaruhi fikirannya," katanya.


Lelaki berusia 39 tahun itu mengaku bersalah bertindak tidak sopan menyerang seorang wanita berusia 21 tahun di flatnya pada 9 Mei 2014.

Walau bagaimanapun, Rizalman mempertikaikan aspek-aspek tertentu pertuduhan terhadapnya.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan