Pertuduhan Terhadap Ali Tinju Digugurkan Kerana Tidak Cukup Bukti - Apandi - Berita Mahkamah | mStar

Pertuduhan Terhadap Ali Tinju Digugurkan Kerana Tidak Cukup Bukti - Apandi

Diterbitkan: Khamis, 12 November 2015 11:25 AM

Mohd Ali Baharom (Ali Tinju)

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Tuduhan hasutan terhadap Presiden Persatuan Veteran Angkatan Tentera Melayu Mohd Ali Baharom (Ali Tinju) digugurkan kerana 'tiada bukti mencukupi' kata Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali.

Apandi berkata dalam proses untuk mendakwa, mesti ada teks rakaman penuh (kata-kata) yang dibuat oleh Ali Tinju.

"Bukti-buktinya tidak ada. Teks penuh rakaman, rakaman video. Untuk membawa kes ke mahkamah, anda tidak boleh hanya mempunyai 'oh, seseorang merakamkannya'.

"Anda mesti merakamkan kenyataan orang yang merakamkannya.Rakaman sebenar dalam kes ini tidak lengkap, hanya beberapa saat, ia tidak mencukupi. Ia bukan keseluruhan (rakaman). Apa yang kita ada dalam IP (kertas siasatan) itu, kita terlepas bahagian yang 'menghasut' itu," Apandi memberitahu The Malaysian Insider dalam satu wawancara.

Ditanya sama ada beliau telah memberitahu polis untuk menyiasat lebih lanjut dan mencari rakaman itu Apandi berkata polis 'tidak dapat menemuninya'.

"Mereka tidak dapat menemuinya. Ia tidak akan datang. Saya sudah beritahu mereka, 'Ini tidak mencukupi. Pergi cari lagi.' Mereka kata, mereka tidak dapat mencarinya. Jadi, itulah akhirnya," katanya.

Ditanya sama ada beliau menyalahkan polis, beliau berkata:

"Jangan letakkan perkataan itu, berbahaya! Setakat yang saya bimbang, saya sebagai pendakwa raya, melalui apa sahaja yang disampaikan kepada saya, iaitu dari IP.

"Daripada IP itu, saya dapati tidak terdapat bukti yang mencukupi. Ia membuatkan keadaan jadi sukar. Saya tidak melihat orang ini sebagai 'Ali Tinju', saya tidak kenal pun dia. Tetapi jika tidak ada bukti yang cukup, memang tidak adalah bukti yang cukup," katanya.

Ali Tinju telah dilepaskan dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen atas dakwaan menggunakan kata-kata hasutan semasa rusuhan di Plaza Low Yat Plaza pada Julai.

Hakim berkata keputusan itu dibuat selepas Timbalan Pendakwa Raya menarik balik pertuduhan itu.

Ali didakwa mengikut Seksyen 4 (1) (b) Akta Hasutan 1948 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4 (1) Akta yang sama, yang membawa hukuman denda sehingga RM5,000 atau penjara sehingga tiga tahun, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.
Tags / Kata Kunci: Ali Tinju , hasutan , Mohd Ali Baharom

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan